Шофьор, преминал с бясна скорост през площадка с деца, е даден на прокурор

65-годишният мъж имал навика да минава с мръсна газ през градинката, подписка настоява за заграждения

Шофьор, преминал с висока скорост през пълна с деца площадка в междублоково пространство, е застанал днес пред Районния съд в Стара Загора.
Преди два дни, на 16 юли, сряда, малко след 18 часа, от паркинга на жилищен блок, намиращ се на ул. „Свети княз Борис“ № 168, със силно форсиране на двигателя и висока скорост потегля тъмнозелен „Фолксваген“ комби. Вместо да използва обичайния изход на паркинга, той се отправя в обратна посока и преминава през близката тревна площ и детска площадка, на която в момента играят поне 10 деца под наблюдението на своите родители, баби и дядовци. Колата минава на сантиметри от 2-годишно момченце, чиято по-голяма сестричка успява да го дръпне в последния момент.
Шофьорът с мръсна газ пресича бордюрите, след което, без да спре на знак „Стоп“, излиза на бул. „Цар Симеон Велики“ в района на източния магазин „Билла“, пресича с висока скорост пешеходната пътека пред него и изчезва на север по булевард „Крайречен“. Родителите не успяват да го спрат, като успяват да запишат номера му, а някои от тях го разпознават – това е техният съсед Тодор Танев Тодоров, 65-годишен, който неведнъж е застрашавал по същия начин безопасността на играещите на площадката деца.
Родителите веднага са повикали полиция чрез тел. 112. Униформените дошли, търсили няколко пъти нарушителя у дома му, за да му вземат проба за алкохол и да му връчат акт за нарушение, но той не се появил дълго време, разказват очевидци пред изданието stzagora.net.
Адвокатът на нарушителя е заявил в съда, че Тодоров не е могъл да изведе колата си от блоковия паркинг през обичайния му изход.
След близо двучасово заседание, Районният съд е издал определение, че е налице висока обществена опасност на деянието и изпратил материалите по него на Районна прокуратура – Стара Загора за предприемане на съответните наказателни действия.
След дадения 7-дневен срок за обжалване пред Окръжния съд делото от административно-наказателно ще прерасне в наказателно.
Живеещите в околните 11 блока са изпратили до Община Стара Загора и подписка със 166 подписа, която съдържа предложението им за обновяване и обезопасяване на детската площадка чрез ограждането й с предпазни елементи. Те смятат че е техен дълг да предприемат действия преди да се е стигнало до трагедия като тази с 4шгодишния Паоло, прегазен на пешеходна зона.