ШОК! Някои от продуктите за грижа на лицето съсипват здравето ни

Тези консерванти се намират във всички шампоани, сапуни и лосиони

Може би смятате, че докато един продукт седи на рафтовете в магазина или аптеката, то той е напълно полезен и безопасен. Но истината е, че дългосрочното въздействие на продуктите за грижа на лицето не винаги са толкова безвредни, колкото си мислим.

Такъв е случаят с няколко нашумели здравни и козметични продукти на пазара днес. Лекарите откриват, че въпреки тяхната популярност, те не са толкова добри нито за нас, нито за планетата.

Течните сапуни за ръце и тяло, които могат да се похвалят, че са "антибактериални", твърде често съдържат вещество, наречено триклозан. Също така присъства и в някои пасти за зъби и козметиката. Чрез използването му, веществото навлиза във водните източници и убива полезните бактерии.

Mалки пластмасови мъниста, се добавят към ексфолиантите за лице и тяло, за да помогнат на мъртвата кожа да падне. Проблемът идва от това, че последните проучвания показват, че тези малки топченца се промъкват през системите за филтриране и се озовават в нашите реки  и океани. Така стават потенциална заплаха за рибите и дивата природа. Синтетичната съставка, наскоро бе забранена в щата Илинойс, като много други се ориентират към следване на дадения пример.

Тези консерванти се намират във всички шампоани, сапуни и лосиони. И се използват, за да предотвратят развитието на бактерии и да се удължи срока на годност на продукта. но те се абсорбират от телата ни, и изследванията показват, че може да ги обвържем с нарушен хормонален баланс или някои видове рак.

Парабените са описани на етикетите като метилпарабен, пропилпарабен или с други думи, завършващи на парабен. Затова по-лесно и по-умно  еда си избирате продукти, които не ги съдържат, казва д-р Донофрио, или да се ограничи излагането, чрез използването им на по-малка зона. Тя препоръчва да се използват продукти без консерванти или пък с естествени такива. Например екстракт от семена на грейпфрут, екстракт от розмарин или лимонена киселина. Вероятно няма да имат голям срок на годност, но ако ги използвате редовно, няма да се притеснявате от това.