Ще трябва нова актуализация на бюджета на НЗОК през октомври или ноември

Имено БСП сега се противопоставя на актуализацията на бюджета

Ще трябва нова актуализация на бюджета на НЗОК през октомври или ноември. Това каза народният представител на ПП ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването „Седмицата” по Дарик радио. Според нея дефицитът в Здравната каса до края на годината е 491 милиона лева. Във връзка с това, че правителството е готово да даде 225 милиона лева за актуализация на бюджета на НЗОК и дали подкрепя тази актуализация, Десислава Атанасова каза, че миналата година, когато се е приемал бюджетът на НЗОК, от опозицията са казвали колко ще бъде реалният дефицит, ако числата останат такива. „Тогава и Лекарският съюз го твърдяха, които впоследствие си подписаха Националния рамков договор с това правителство, изпращаха благодарствени писма на министър Андреева, как тя ги е защитавала. Тогава обаче никой не чу опозицията”, заяви Десислава Атанасова.

„Преди две седмици имахме срещи с Лекарския съюз, имахме срещи със синдикални и пациентски организации. Излязохме пред обществото и казахме – „Има нужда от актуализация, въпреки че сме в опозиция. Трябва да се спазват приетите консенсусни решения на консултациите при президента, едно от които беше актуализация на бюджета”. Влязохме в пленарна зала, какво получихме – Закон за МВР, за отхвърляне ветото на президента. В момента въпросът изобщо не трябва да бъде към ГЕРБ, трябва да бъде към БСП, защото имено БСП сега се противопоставя на актуализацията на бюджета в пълния размер и се противопоставя на актуализацията на държавния бюджет. Когато се приемаше бюджетът на държавата за 2014 г., именно БСП и ДПС гласуваха по този начин, а един друг коалиционен партньор – Волен Сидеров беше на Варадеро на плаж”, поясни Атанасова.

На въпрос каква здравна реформа ще направи ГЕРБ, ако се върне на власт, тя отговори, че реформа не е необходима, а е наложителна и първо трябва да се върне доверието в системата, понеже 2 милиона български граждани са неосигурени. „Всеки е длъжен да бъде на профилактичен преглед веднъж път в годината. Ако не го прави, му се прекратяват здравноосигурителните права. Ние бяхме тези, които записахме такива текстове в законодателството. Без някой да финансира Здравната каса, няма от къде да дойдат парите”, допълни още Десислава Атанасова.