Съвет от втория по богатство в света: Работете три дни в седмицата!

Служителите на Карлос Слим започват работят като пубери и се пенсионират, преди да са навършили 50

Карлос Слим, вторият най-богат човек в света след Бил Гейтс, разкри още една тайна на това как да станеш милиардер: като работиш по-малко. Много по-малко.

Мексиканският монополист шокира бизнес средите с последния съвет, който им даде. На конференция в Парагвай Слим заяви, че е дошло време за "радикално преразглеждане" на начина, по който хората работят, пише "Файненшъл таймс".

Според него те трябва да прекарват в службата само три дни в седмицата!

"С три работни дни седмично бихме имали много повече време за почивка; за качество на живот. Ако разполагаме с четири дни почивка, това ще окаже ключово значение за генерирането на нови предприемачески дейности и други начини на заетост", разкри магнатът.

Звучи идеално, но има уловка. Ако работим по-малко през седмицата, ще работим много повече в живота си, а пенсионната възраст ще трябва да се вдигне от 50-60 години до 70-75, обясни 74-годишният Карлос Слим.

Самият той неотдавна въведе интересни трудови договори за служителите на компанията си "Телмекс", според които те започват работа при него още в пубертета и се пенсионират, преди да са навършили 50, запазвайки си опцията да работят и след пенсия четири дни седмично на пълна заплата.

Корпорацията на Слим е монополен телекомоникационен доставчик в Мексико. Последната класация на "Форбс" оценява състоянието му на 80 милиарда долара, което го прави вторият най-богат човек в света. Той е известен като голям филантроп и страстен колекционер на Роден.