Ненов и Чиликов тръгнаха с победи, Матушев с героично равенство на Герена

Само в мача между Левски и Локо, изброих 7 футболисти, играли за бургаските отбори, а четирима от тях са от местните школи на Черноморец и Нефтохимик

Трима бургаски треньори работят с тимове от А група, но за съжаление, не в родния си град. И след като Бургас остана без елитен футбол, не остава нищо друго освен да гледаме за успехите на бургаските треньори и футболисти, които все пак карат феновете да си спомнят за града ни.

Така например Димчо Ненов, който още в Нефтохимик залагаше на младите футболисти донесе една от най-големите сензации в А група на старта на новото първенство. Като победи не кой да е, а шампиона и Евроучастник Лудогорец. За този мач се изписа много от подценяване, до „откровено катеначо“, но така или иначе трите точки за водения от Ненов новак Хасково са си факт, който никой не може да оспори. Браво!

И Георги Чиликов започна с победа в Ботев, макар и като помощник. Таранът вече усети вкуса на победата и в родния Бургас, където дебютира и като треньор в Евротурнирите с пловдивския тим. Като титуляр в мача започна младежкият национал Милен Гамаков, който остана на терена до 70-та минута и направи един добър мач. А и в Ботев проблемите съвсем не са малко!

Третото име, което свързваме с бургаския футбол е това на Неделчо Матушев. Равенството на водения от него Локомотив срещу Левски, може да се окачестви като малък героизъм. Затова защото Матушев пое отбора само преди десетина дни. Играчите идваха до последно в състава, без почти никаква подготовка. Затова и в последните минути се схващаха, което е нормално. Самият треньор призна, че отборът го е изненадал с проявеното мъжество, с характера и с факта, че без нормална подготовка, това във футбола е много трудно да се случи, но стана.

И като погледнем само набързо, къде играят сега футболистите минали през Черноморец и Нефтохимик през последните няколко години, ще забележим че почти всички са в А група, а с проявите си показаха, че в тях има много футбол.

Само в мача между Левски и Локо, изброих 7 футболисти, играли за бургаските отбори, а четирима от тях са от местните школи на Черноморец и Нефтохимик. Кои са те ли, ето ги: Йордан Господинов, Деян Молдованов, Венелин Филипов, Георги Сърмов, както и останалите Бранимир Костадинов, Борислав Стойчев и Пламен Крумов. За други отбори няма да говорим, но в Хасково направи дебют Галин Димов, Милен Гамаков игра с успех за Ботев. Славия разчиташе на Карлос Фонсека, който отбеляза най-бързия гол на кръга, Жереми Манзоро и вече позабравения, но доказано талантлив особняк Мишел Платини. Живко Петков пък изигра първи минути за новия си тим Черно море Варна.

Все футболисти, които радваха и малкото публика в Бургас до преди година - две. Повечето от тях създаде местната школа, други бяха привлечени през последните години. Но градът - отличник, не успя да ги задържи. Липсата на финанси е основна причина, Бургас да остане без отбор в елита. Едва ли, без да се засяга някой, освен в Лудогорец, Левски, ЦСКА, Литекс и може би Славия, се предлагат условия, които са много по-добри на фона на това, което може да се предложи тук? 

Да си припомним само последната година и това къде отидоха тримата най-талантливи местни футболисти Милен Гамаков, Станислав Дрянов и Милчо Ангелов.

Таланти в школите и сега не липсват, но за съжаление при така създалата се ситуация, е само въпрос на време и те да заиграят в клубове от А група или дори от чужбина, които ще им гарантират едно по-добро футболно бъдеще. 

В Бургас поне засега, към този момент, такова не се вижда!