35 къщи събориха в първия ден на акцията в Стара Загора

Трима са ранените полицаи, двама роми са задържани в ареста за 24 часа

35 незаконни постройки събориха в първия ден на акцията срещу незаконното строителство в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора.

От 7ч. сутринта целият Оперативен щаб, заедно с общинското ръковдство, екипи на жандармерията, ЕВН, ВиК и др. бяха на място. Две фадроми и 1 булдозер разрушава и разчистваха останките от съборените къщи.
Не мина и без ексцесии. На няколко пъти разгневени роми напрягаха обстановката. Катереха се по покривите на къщите си, оставяха децата си в опразнените стаи, замеряха органите на реда с камъни, заканваха се със съд срещу държавата, със самозапалвания. При ексцесиите бяха ранени жандармерист и двама полицаи. Те са получили леки наранявания и охлузвания, докато служители на МВР оказваха съдействие на общинските власти. Тримата пострадали са прегледани, оказана им е медицинска помощ. Двама роми са арестувани и задържани за 24 часа за мятане на предмети срещу полицаи. Срещу тях е образувано бързо производство по чл. 131 ал. 1, вр. Чл. 130 от НК. Материалите по случая ще бъдат докладвани в прокуратурата.
Местните заплашиха, че ако утре акцията по събаряне на домовете им продължи, ще използват коктейли Молотов.
Според заместник-кмета Йордан Николов, само първият ден от принудителното събаряне на незаконните постройки, е струвало на общината 40 000 лева.
Акцията продължава и утре, категорични са от общинското ръководство.

Очаквайте още снимки и обобщение на деня!