Сърцето ви подскача, а стомахът се свива, време е да преодолеете стреса!

Хроничният стрес може да има вредни последици на работното място

Всички ние знаем какво е "стрес" и колко силно го усещаме особено в офиса.

Докато остър, краткосрочен стрес, може действително да подобри производителността на труда, то хроничния стрес, може да има вредни последици като депресия, тревожност, безсъние и други. Добрата новина е, че може да попречите на стреса да ви расте и да ви обзема. Ние можем да контролираме начина, по който ще реагираме на стресова ситуация и да се адаптираме към стреса по здравословен начин. Има различни практики, които можем да интегрираме в нашето ежедневие и всички те се свеждат до едно: бдителност.

В действителност ние нямаме контрол върху нищо друго освен мислите си. А имено те отговарят за нашите усещания и възприятия.

Медитацията ни позволява да видим по-добре нещата, да сме по осезаеми и вглъбени. Има голямо разнообразие от практики, които може да изберете, според нуждите и характера си. Но независимо колко е дълга една медитация, веднага ще почувствате полезния ефект, който тя оказва върху живота ви.

Емоционалния стрес, може да се прояви като физическо напрежение. За да спомогнете облекчаването и на двете, релаксирайте. можете да го правите на бюрото, хванал мишката, докато сте вкъщи, преди да легнете и къде ли още не. Идеята е да се спрете в някой забързан момент и да осъзнаете тялото си, да намерите схващането и напрежението и да го отпуснете. Ще видите колко е приятно. Отнема не повече от няколко минути и може да го правите колкото често пожелаете.

Стресът често води до раздразнение или чувство на вина и безсилие. Пробвайте упражняване на вътрешен диалог, за да се справите с това.
Запишете обвинително твърдение във второ лице, за нещо, случило се по време на работа ( например "Ти си некомпетентен и изпусна крайния срок"). Перифразирайте го в първо лице, като премахнете осъждащата част и предложите решение. ( "Прекарах два часа да търся скрит файл и като резултат пропуснах крайния срок. Какво мога да направя, за да не се случва отново?") Забележете разликата в емоциите си при написването и изговарянето на двете различни фрази.

Когато сме затрупани с работа, сякаш всичко е извън контрол. За да можете да почувствате как хващате положението в ръце, всеки ден преди работа си казвайте намерение. Нека това намерение бъде кратко, точно и ясно. Нещо, което ще ви убеди в реалистичността си и ще ви даде увереност. Например може да тръгнете на работа с намерението, че "Днес ще е спокоен ден" или "Днес ще свърша всичките си задачи". Спокойно можете да използвате метода преди важни срещи и събития.

На един лист хартия или на компютъра си направете списък с всичко, което допринася за стреса на работното място. В друга колона избройте всичко, което сте правили през деня, за да се забавлявате и отпуснете (слушане на музика, упражнения, срещи с приятели и др. ). Направете трети списък, в който описвате ефектите на тези дейности върху стресовото ви състояние. Разгледайте спокойно трите списък и преценете кога и от какво имате нужда. Дали трябва да правите нещо по-често или по-рядко.

Способността да се общува лесно с колегите е от огромно значение за благополучието на работното място. Ако вътрешно съдите някои, не харесвате неговите навици или начин на говорене, даже и да се преструвате, че ви е приятно с него общуването не върви гладко. Затова може просто да се научите да възприемате, хората които правят според вас неприемливи неща, като малки деца, които не осъзнават какво вършат. Чрез изпитване на състрадание, винаги можете да влезете в положението на човека отсреща и да се свържете с него. Всеки има в себе си колкото и бяло, толкова и черно. Изберете да се фокусирате върху светлата страна.