В бургаския „Кауфланд” продавали пилешко, луканки и айрян с изтекъл срок на годност

В „Кауфланд” в бургаския комплекс „Славейков”продавали храни с изтекъл срок на годност. Това показа проверка на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас.
На 15 април инспекторите отишли на проверка в хипермаркета. Тогава били открити пилешко, луканка и айран с изтекъл срок на годност. Имало и стоки със скъсани опаковки – няколко вида сирена и замразена бейби херинга, написа topnovini.bg
След проверката е съставен констативен протокол, разпоредено е храните да бъдат унищожени. Наложена е и глоба в размер на 1000 лева.
От „Кауфланд” обаче не са съгласни с глобата и атакуваха акта в Районния съд в Бургас. Според тях в хода на административно-наказателното производство са допуснати съществени процесуални нарушения. В жалбата им е посочено още, че липсва дата на извършване на нарушението, както и че наказващият орган не е обсъждал въпроса представляват ли изброените в наказателното постановление продукти „негодна храна” за консумация.
„Видно от съдържанието на наказателното постановление е, че дружеството е санкционирано за търговия с храни с изтекъл срок на годност, каквито като вид въобще не са констатирани от свидетеля и не са отразени в акта. Недопустимо е едва в наказателното постановление да се посочват за първи път факти, които не са предявени на нарушителя с акта. Това съставлява съществено процесуално нарушение, защото засяга правото му на защита. Ето защо наказателното постановление следва да бъде отменено като незаконосъобразно”, пише в решението на съда.
Факт е обаче, че не са един и два случаите, в които клиенти се оплакват от това, че в хипермаркетите редовно им пробутват храни с изтекъл срок на годност.