Журналисти и кмет се возиха на новите тролейбуси в Стара Загора

Скоро ще бъдат обявени и обществените поръчки за още 14 тролея

Кметът Живко Тодоров, зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, председателят на ОбС Емил Христов, общински съветници,  журналисти и граждани пропътуваха разстоянието от Железник до центъра на града с новите тролейбуси, които тръгнаха за първи път по градските линии от обръщалото в кв. „Железник“. Те се убедиха в отличните условия за комфортно пътуване, които предлагат возилата – климатизация, ниска платформа, платформа за инвалиди и детски колички, гласово назоваване на всяка спирка.
В продължение на мерките за ограничаване на замърсяването на въздуха, Община Стара Загора прави поредна стъпка в подобрение на екологичния транспорт на града. „Тролейбусни превози“ поемат голям дял от пътникопотока в областния град като осигуряват надежден и удобен превоз. Това заяви днес кметът Живко Тодоров като представи пред медиите първите два от общо осем тролейбуса, които Стара Загора придобива по проект на оперативна програма "Околна среда".
Той уточни, че останалите се очакват през следващите месеци. Скоро ще бъдат обявени и обществените поръчки за още 14 тролея, с които градът ще се сдобие по проекта за интегриран градски транспорт, каза градоначалникът като добави, че по този начин изцяло ще бъде обновен тролейбусният парк на града. 
Старозагорци заслужават поздравления, защото съм убеден, че те заслужават новите тролеи, обяви ресорният зам.-кмет Йордан Николов. Те са съвместно производство на „Соларис“, Полша и „Шкода електрик“, Чехия и имат 95-98% надеждност.
Кметът Живко Тодоров подписа на 06.11.2013 год. договора на стойност над 7, 5 млн. лева, по който Стара Загора получава общо 8 тролея. Четири общини си партнират в проекта „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" на МОСВ.