Кои са сключените медийни договори на всяко едно министерство и ведомство?

Кой е увеличил броя на представителите в бордовете на различните държавни дружества?

Има нула лева раздадени като допълнително материално стимулиране по времето, когато бях министър на здравеопазването. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на пресконференция за представяне на данни за скандални суми, раздадени от министерствата в правителството „Орешарски”. „В Министерство на здравеопазването, когато аз бях министър, няма изплатени ДМС. От 1 юни 2012 г. средствата като фонд работна заплата бяха прехвърлени в разходи за заплати в Спешна помощ, които бяха увеличени с 18%”, посочи Атанасова.

Според депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова освен допълнителни възнаграждения, друга тенденция, която е въвело това правителство, е увеличеният брой на представителите в бордовете на различните държавни дружества. От трима представители в бордовете са нараснали на 6-9 души, едновременно с увеличаване на заплащането.

Народният представител от ГЕРБ Красимир Ципов добави: „Зададохме два типа въпроси, на които очаквахме да получим отговор – за сключените медийни договори на всяко едно министерство и ведомство, а другият за това какви възнаграждения са изплатени на политическите кабинети, включително допълнителни възнаграждения – ДМС, какви възнаграждения са получили служителите в министерствата и ведомствата, каква е стойността на ДМС, изплатено на тези служители и какви граждански и консултантски договори за външни услуги са сключвани с тези министерства и ведомства. Получихме абсолютно разностранни и разнопосочни отговори. Едни министри отговаряха, че ще дадат обща стойност на изплатените възнаграждения, по същия начин беше даден отговор за служителите, работили със съответното министерство и ведомство. Искам да обърна внимание какъв отговор получихме от министър-председателя Пламен Орешарски”.

„Относно въпросите, касаещи изплатени възнаграждения като ДМС, бонуси и други – на ръководни служители във всички държавни агенции, подчинени на Министерски съвет, ви уведомявам, че администрацията на Министерски съвет не събира, не обработва и няма данни за други администрации и бихте могли да поискате тази информация от съответните органи на изпълнителната власт. За една държавна агенция, подчинена на Министерски съвет, към кого трябва да се обърнем, за да получим такава информация”, попита Ципов.

Той обясни, че от ноември 2013 г. Министерски съвет е сключил договор за изработка на награден знак на стойност 2700 лева за един месец. „С кабинета на министър-председателя е сключен договор за предоставяне на консултантски услуги, свързани с медийните и публичните прояви на министър-председателя, за координация и подпомагане провеждането на мероприятия и официални срещи на министър-председателя в страната и в чужбина. Двата договора са на стойност по 4 400 лева”, обясни Красимир Ципов.