Пловдивски ветеринари: Или ще спрем работа, или отиваме в сивия сектор

Мисия Пловдив

23-07-2014, 14:48

Снимка:

plovdivutre.bg

Автор:

Петя Терзийска

Всичко от Автора

Оплакаха се, че държавата опитва да изземе функциите им

Ветеринарните лекари от Пловдив буквално обсадиха сградата на Областна дирекция по безопасност на храните. За да тушират недоволството им, с тях се срещна д-р Иван Шиков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните. Двете страни обаче така и не успяха да достигнат до споразумение. Членовете на областната колегия в крайна сметка отказаха да подпишат договори при условията на Тарифа 2014.

Договорите, които им се предлагат, не са законообосновани и представляват заплаха за целия бизнес, категорични бяха ветеринарите. В случай, че от страна на БАХБ бъде спрян достъпът им до информационната система на агенцията, всеки един от тях е готов да подаде индивидуална жалба до Административен съд, посочиха още те.

Иван Шиков обаче изрази надежда, че до края на работния ден поне част от ветеринарите ще преосмислят позицията си и щи има сключени договори. Той допълни, че уважава правото им, но е длъжен да изпълнява дадените разпореждания за действие.

Над 90% от ветеринарите в цялата страна споделят позицията на колегите си от Пловдив. Лекарите са категорични, че ако натискът върху тях продължи те или ще престанат да работят, или ще се принудят да излязат да практикуват на сивия сектор. Държавата се опитва да изземе функциите ни и работата да се поеме от служителите на Агенция по безопасност на храните, заяви д-р Вяра Гришина, председател на ОК на БСВ Пловдив. Ние протестираме главно заради системата, която извършва безумни действия в страната, допълни тя.