Да посвирим на въздух в Созопол. Шампионът ще стане ясен в събота

Местни и летуващи ще се борят за титла в състезанието по въздушна китара

Състезанието е тази събота. Участието е безплатно с предварително записване. Могат да участват и местни и летуващи. Тази събота в Созопол ще се проведе състезание по Въздушна китара, официален кръг от националния шампионат. Мястото на събитието е клуб „Малката текила” в Созопол, а началният час е 20:00.

Победителят печели титлата Шампион на Южното Черноморие. Първите трима в класирането печелят правото да участват на националния финал, а националният шампион ще пътува, на разноски на организаторите, до Оулу, Финландия, където ще представи страната ни на Световния финал от 27 до 30 август.

Участието в състезанието е безплатно, с предварително записване посредством кратък формуляр в блога на организаторите. Няма специални изисквания, нито се изискват умения за свирене на истинска китара. Подробности, за правилата на този нов за България музикален спорт, можете да прочетете на страницата на събитието във FB.

Въздушната китара е свирене на невидим инструмент, тоест въздух. Състезанията се провеждат в два кръга по една минута. В първи кръг всеки състезател изпълнява парче, което е подготвил и тренирал предварително. Във втори кръг всички състезатели изпълняват едно и също непознато парче, за да може журито да ги оцени на еднаква база.

След Варна, Пловдив и София, където шампиони станаха съответно Атанас „AirGrinder” Цветков, Рубен „TommytheCat” Фермюлен и Жоро „Фотото” Николов, битката в Созопол е четвърта в тазгодишния календар на българския шампионат. На 31 юли е Националният финал в София.

Препоръчително е сценичното поведение на участниците да имитира блестящо или да надминава безпощадно харизмата и динамиката в сценичното поведение на любимите им рок звезди.

Обикновено има два вида участници – въздухари със сериозни намерения и въздухари, които идват просто да се забавляват. Журито оценява безпристрастно и двата вида с оценки от 4.0 до 6.0, като другите два критерия освен владеенето на сцената и публиката са убедително наподобяване на свирене на китара, и въздухарство – въплъщаване на духа и мисията на Въздушната китара.

Мисията на Въздушната китара е да спомогне за постигането на пълен световен мир. Когато човек свири на Въздушна китара, ръцете му са заети и не може да държи оръжие. Ако всички хора по света заедно засвирят Въздушна китара, всички проблеми ще изчезнат.