Многото кандидати пращат битката за БСП на балотаж

Новините

24-07-2014, 07:22

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Част от номинираните целят само да разсейват гласове

Новият лидер на БСП няма да бъде избран от раз на конгреса в неделя, а след балотаж. Това прогнозираха социалисти дни преди висшия форум. До второ гласуване ще се стигне заради големия брой на кандидатите за стола на Сергей Станишев. На “Позитано” 20 не крият, че част от тях нямат реално намерение да влизат в лидерската битка, а искат само да разсейват гласове. По устав лидерът се избира с гласовете на 50% + 1 от делегатите. В конгреса по списък са 890 души.

Най-вероятно на балотаж ще отидат енергийният министър Драгомир Стойнев, който е сочен за избора на Сергей Станишев, и шефът на парламента Михаил Миков - сочен за обединител в партията. Според запознати при по-малко кандидати и Янаки Стоилов, който оглавява лявото крило в БСП, можело да иде на балотаж.

 До вчера номинираните за наследници на Станишев бяха 17. Не е изключено част от тях да си направят отвод в неделя. Междувременно зам.-шефката на парламента Мая Манолова, която е сред кандидатите с най-голяма подкрепа за лидерския пост, зададе 10 въпроса за партията.

Днес следобед в партийната централа се събира Националният съвет на левицата, за да одобри предизборния манифест на партията. Очаква се той да бъде от 4 страници и да съдържа “признания” какво социалистите са успели да свършат, докато са били на власт, и какво не са. До вчера следобед червените работеха над документа.