Сирачета с увреждания ще живеят в семейна среда в нови модерни домове

7 защитени жилища, построени по ОПРР бяха открити официално в Стара Загора

Община Стара Загора представи днес седем Центъра за настаняване от семеен тип, които осигуряват здравословна среда и съвременни условия за живот на близо 100 деца и младежи от 3 до 25-годишна възраст.
Те ще напуснат социалните домове в селата Петрово и Сладък кладенец в началото на следващата година. Във всяка къща, изградена по индивидуален проект, ще живеят по 12 до 14 деца и 12 души персонал.
Създадени са отлични битови условия за живот, отдих и занимания. Къщите са обзаведени с нови и красиви мебели, всяка е на площ 400 или 500 квадратни метра, обособени са дворни пространства с много зеленина.
Жилищата са изградени по проект „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на центрове за настаняване от семеен тип в община Стара Загора" на ОП „Регионално развитие на стойност 4 милиона 752 хиляди лева.
Това е съществена стъпка към осигуряване на европейски живот за децата и младежите с увреждания от тези домове, каза главният архитект на общината Иван Кирчев, който е ръководител на проекта, при официалното откриване днес.
В седемте центъра за настаняване от семеен тип има осигурена достъпна среда за младите хора с физически затруднения - рампи, асансьори, сградите са санирани, топлоизолирани, стаите, в които ще бъдат настанявани по двама души, са напълно обзаведени, осигурени са необходимите удобства. В това се убедиха днес участниците откриването на един от новоизградените центрове, намиращ се в кв. „Кольо Ганчев", на ул. „Детелина" № 8.
Общо 84 деца и 14 със затруднена мобилност ще живеят в кокетните къщички. Те ще бъдат обслужвани от близо 100 души персонал - медицинско лице, социален работник, хигиенист, гледачи. Осигурен ще бъде и екип от психолози, рехабилитатори, логопед и педиатър.
Центрове за настаняване има още в кварталите „Зора", „АПК", „Три чучура-север" и „Македонски". Строително-монтажните работи са изпълнени от Обединение „Трейс Стара Загора".
Община Стара Загора е в процедура по изготвяне на проектно предложение за финансиране на социалната услуга по проект на ОП „Развитие на човешките ресурси", съобщи д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности" в общината. Цялостната издръжка на домовете и заплатите на работещите се очаква да бъде около 1 980 000 лв. на година. Предстои в края на годината назначаването на персонал и постепенното извеждане на децата с увреждания от домовете, което ще се осъществява през пролетта на 2015 г. След октомври 2015 г. финансирането ще се поеме от републиканския бюджет.