Татяна Дончева: Трябва да стане ясно кой е бил на хранилката на КТБ

"Смятам, че Бойко Борисов няма да се върже в никаква коалиция"

“Смятам, че Бойко Борисов няма да се върже в никаква коалиция. ДПС имат някакъв интерес да се присламчат, защото смятат, че имат твърд електорален резултат и ако бъдат необходими за съставяне на следващо правителство, биха могли да имат ресурс да извиват ръце”. Това заяви лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева в предаването "Събуди се" на Нова телевизия.

“По-важните изводи обаче са, че има група сериозни задкулисни играчи, които бихме идентифицирали с обръчите на Ахмед Доган и с ударна сила Делян Пеевски. Те хванаха през тази година целия български политически живот и доминираха в правителството. Всъщност не Орешарски управляваше, а именно тези кръгове”, подчерта Дончева.

“Този кръг в момента прави опит да продължи да има контрола върху ситуацията“, допълни Дончева.

“Титаничният сблъсък на банкера на обръчите Цветан Василев и изпълнителния им директор Делян Пеевски доведе до сегашното положение на политическа и финансова криза. Втората се отрича доста необективно от хора, които не искат да бъдат свързвани с нея”, добави Татяна Дончева.

“Движение 21″ ще участва на предстоящите избори“, категорична е Татяна Дончева. “Движение 21” си дава сметка, че темата с банката и нейното бъдеще е основна на тези избори и съответно политическите сили трябва да дадат решение на тази задача. Една от най-големите ни задачи е да стигнем до рецепта за решение на проблема”, обясни Дончева.

“Проблемът засяга преди всичко икономическата система на България. Тя се измерва в няколко параметри. Парите на оръжейната индустрия, на голяма част от енергетиката, на общините и болниците са в КТБ.

“Това означава, че единият от двата основополагащи въпроса е банката да остане и схемата, дори и с други собственици, да остане, за да може да бъде създаден нов чудовищен катаклизъм. Вторият голям проблем са досиетата. Трябва да стане ясно кой е бил на хранилката на КТБ, защото има много необясними кредити, консултантски договори и влогове. Там са парите на мафията. Тази информация трябва да стане обществено достояние”, смята Татяна Дончева.

“Няма никакво значение кой ще бъде лидер на БСП. Всички кандидати са от обкръжението на Сергей Станишев”, каза още Дончева.