Посланиците на Израел и Палестина се скараха по време на СС на ООН

Нападките между дипломатическите лица на двете страни няма да допринесат за спирането на огъня

Съветът на сигурност на ООН проведе спешни консултации, на които бе обсъден конфликтът между Израел и Палестина. Отправен бе призив за незабавно и безусловно хуманитарно примирие в Газа.

На извънредна сесия бе подкрепено изявление, призоваващо за прекратяване на огъня по време на мюсюлманския празник Курбан байрам и след него. Ротационният председател Юджийн-Ричард Гасана прочете заявлението, в което се призовават Палестина и Израел да спазват международното право и да гарантират сигурността и живота на обикновените хора.

И палестинските, и израелските представители в ООН отправиха критики към изявлението, по различни причини, предаде БНР.

"Те окупират нашата част от Ивицата Газа и трябва да се изтеглят от тези райони", каза постоянният наблюдател на Палестинската автономия в ООН Рияд Мансур. "Трябва да го направят незабавно. Надявахме се в декларацията на Съвета този елемент поне да бъде отравен в призив към Израел да се изтегли извън Ивицата Газа."

"Гледната точка зад изявлението на Съвета за сигурност не отразява това, с което трябва да се справя Израел", каза израелският посланик в ООН Рон Просор.

"Всеки път, когато международната общност призовава за прекратяване на огъня, ние спираме, а Хамас стреля. Движението не работи само, то е финансирано от Катар и Иран. Всяка ракета, изстреляна от Газа, може да носи отпечатъка на любезното съдействие на Иран, докато всеки тунел може да има табела с надпис "осъществен благодарение на любезното дарение на емира на Катар". Представете си какъв би бил животът ви, ако живеете с тези заплахи от десет години."