Желю Желев: В момента няма по-добра партия от ГЕРБ в дясното пространство

"В БСП още в началото на прехода разбираха промените като прЕмени"

ГЕРБ показа, че е способна да управлява – това заяви президентът на Република България (1990-1997 г.) Желю Желев в интервю за ПИК.

Запитан на коя дясна партия симпатизира между ГЕРБ и Реформаторския блок, той посочи ГЕРБ. "Просто положението е такова, че ГЕРБ не е съвършена партия, могат да се намерят много грешки в нея, но по-добра и по-сериозна партия в дясното пространство в момента няма", обоснова се Желев.

Запитан за ДПС и обвиненията към тях, че са прекалено корумпирана партия и преяждат с власт, той заяви: "За съжаление, това е вярно".

Бившият президент не очаква промени в БСП с избирането на Михаил Миков за нейн председател. "В БСП още в началото на прехода разбираха промените като прЕмени. Поради това и не можаха да се развият, както да кажем другите партии в бившия социалистически лагер".

По думите му най-голямата грешка на антикомунистическата опозиция на Прехода е била, че не е забранила БКП. "Ние не намерихме необходимата енергия и фантазия (...), за да бъде разпусната БКП като политическа партия", заяви той. Според Желев е имало достатъчно основания за това решение, най-вече политиката за превръщане на България в 16-а република на Съветския съюз.

"Това на какво прилича! То е такова национално предателство, каквото в цялата наша история няма. Тогава нашите журналисти "под сурдинка" отбелязаха това, но днес тези неща се виждат много по-ясно. Айде представете си, че България беше станала наистина 16-а република и ръководството на БКП бяха успели да направят това! Представете си какво щеше да стане при колизията между Русия и Украйна! Щеше да постави България в положение да избира на коя страна да бъде", каза Желю Желев.

Според него човекът, който е "обърнал" политиката на БКП/БСП, е бил Георги Първанов. "Той успя да направи тази реформа в главите на феновете на БСП. Първо това стана при активистите, които държаха облика на БСП, а после и по-широка част на хората започнаха да проумяват, че България трябва наистина да гледа най-вече на своята сигурност и след това да се гледат интересите на самата партия. От това БСП спечели по времето на президента Първанов и това стана официална политика".