Дясната ръка на Цветан Василев е братовчед на Васил и Георги Илиеви

Животът

31-07-2014, 23:07

Снимка:

168chasa.bg

Автор:

Христина Теодосиева, Иван Бутовски, 168 часа

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бареков: Аз и КТБ сме невинни жертви

БНБ: Активите на КТБ са 6 896.2 млн. лв.

Гроздан Караджов: Необходим е пълен международен одит на КТБ

Прокуратурата започна работа по сигналите за "Костинброд 2"

Бареков "изчезна счетоводителя си" и обвини МВР?

Ето го „Костинброд“ 2 – Бареков и генералите от „Монтерей“

Пенсионерите със сметки в КТБ имат още седмица, за да си сменят банката

Методи Андреев: Документът на Бареков е "Костинброд" 2

"Искаме си заплатите. Отворете КТБ незабавно"

Кунева в шок от връзките на Костов с КТБ

Служители и клиенти на КТБ стягат протест

Кутев и Бареков или взимат едни и същи хапчета, или имат един и същ инструктор

Приятел на Петното признава, че Бареков плаща хиляди, за да вкарат Борисов в затвора

КОЙ стартира „Костинброд“ 2 чрез Бареков? КОЙ?

Бареков играе ролята на вентилатор

Татяна Дончева прогнозира разпад на Бареков и партията му

Кой е Бисер Лазов?

Бившата дясна ръка на банкера Цветан Василев - Бисер Лазов, е братовчед на Васил и Георги Илиеви, научи в. "168 часа" от сигурни източници. Ключовият свидетел по делото за източените милиарди от КТБ също е от Кюстендил - родния град на легендарните братя, съобщава "168 часа"

Според информацията Лазов винаги е бил човек на интелектуалния труд - икономист, никога не е движел в мутренските среди. Официално никога не се е водил на работа в Корпоративна търговска банка. През 2008 г. е подписал договор за консултант. Така оттогава е имал достъп до пълната информация за банковото дело.

Лазов е един от осемте управители на фирми, подписали сигнала до Сотир Цацаров, в който описват схема, по която Цветан Василев нареждал кредитирането на дружества и крайния получател на парите. Той заедно с Теодора Танева, Албена Андреева, Венета Николова, Людмила Петрова, Иван Стойков, Емил Галов и Тихомир Иванов сами се разкриват като част от бушоните, през които са изчезнали 3,5 млрд. лв.

В сигнала им е посочено още, че общият брой на хората, ангажирани с такава задача, бил около 200 души.
По делото за КТБ първоначално бяха задържани четирима души - изпълнителният директор Орлин Русев, главната касиерка Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и зам.главната счетоводителка Борислава Тренева-Кючукова. Двама са основните свидетели, които са давали показания за това как парите от банката са били източени - Борис Лазов и Теодора Танева. И двамата са подписали сигнала до Сотир Цацаров. Още един от жалбоподателите - Иван Стойков, също е давал показания.

Той е директорът на основния акционер в КТБ - фирма "Бромак".

Над 80 фирми са управлявали подателите на сигнала, става ясно от справка в регистрите. Според запознати схемата за източването на КТБ е минавала именно през тях.

Проверка на в. "168 часа" установи, че всички дружества са регистрирани на едни и същи адреси. Освен че седалищата им се намират само на 4 места в столицата, два от адресите са в непосредствена близост.

Само на няколко метра от тях пък се намира блок, в който четирима от осемте жалбоподатели притежават апартаменти.

В момента повечето от офисите на фирмите, през които КТБ е била източена, стоят празни. Още преди 2 години работещите на ул. "Хубча" 8, където според Търговския регистър би трябвало да са представителствата на повече от 15 от дружествата, започнали да си стягат багажа, разказа портиерът на сградата.

В момента помещенията са празни, но табелките на някои още стоят. Също така две от компаниите на Цветан Василев дължат по 181 лв. за режийни в сградата.

Другото място, където се помещават повечето от дружествата на 8-те собственици на фирми, е новата сграда на бул. "Цар Борис III" 159. На входа след щателна проверка от няколко охранители служителката на рецепцията обясни, че от "Фина С" не могат да приемат журналисти. Именно това е компанията, чието име споменават в жалбата си служителите.
Според обяснението на осемте податели Цветан Василев като длъжностно лице разпореждал кредитирането на дружествата. Самите формални управители пък подписвали, без да имат представа за това как ще бъдат изразходвани средствата. Накрая собственикът на КТБ нареждал кой да бъде крайният получател на парите.

Във връзка с въпросите на в. "168 часа" относно сигнала от прокуратурата отговориха, че по темата с разследването на управление „Банков надзор" на БНБ и установените нарушения в КТБ АД, единствената достоверна информация ще бъде публикувана на сайта на етап, в който това няма да застраши разследването и да наруши следствената тайна.

 

 Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"