Мемориал на загиналите воини или фигура на хан Аспарух заменя паметника пред НДК

Девет проекта предлагат реновиране или премахване. Гражданите имат месец да кажат коя идея харесват

Подземен мемориал в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк, монумент на хан Аспарух, музей, образователен център, панорамни тераси и асансьори или сцена, заобиколена от вода, ще сменят паметника "1300 г. България" пред НДК.
Идеите за преобразяване на мястото са постъпили в конкурса, който Столичната община обяви, и може да се видят на сайта на направление "Архитектура и градоустройство".

Състезанието е анонимно, а постъпилите предложения са 11. Два от тях обаче са отстранени от техническата комисия заради пропуски в документите. Така в конкурса остават да се борят 9 идеи. Общината даде свобода на участниците да изберат дали да предложат идеи за реновиране на паметника, или решения какво да го замени и той да бъде премахнат.

Гражданите ще могат да изразят мнениедо 28 август чрез писмено становище, което трябва да внесат в НАГ. През септември жури ще оцени проектите. После те ще бъдат показани в изложба и ще има обществено обсъждане. Класираните на първите 3 места получават парична награда - 10 000, 8000 и 5000 лв. Финалната дума кой от тях ще се замени паметника, станал известен като "Шестокрилия", ще вземе СОС.

Първото предложение е за подземен мемориален комплекс в памет на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк. Всъщност сегашната градина пред НДК някога е била казармен район. Там през 1934 г. цар Борис III открива красив мемориал, разположен в пространството между казармите на двата полка. Част от него обаче е разрушена при бомбардировките през 1944 г. Останалата се оказва пречка при строителството на НДК през 1980 г. и е премахната. Авторите на идеята за връщане на мемориала са посочили, че няма как той да бъде възстановен в автентичния му вид. Затова предлагат ново решение - подземен мемориален комплекс в памет на над 3000-те загинали войници. Отвън - на мястото на паметника, мемориалът е част от парка и е като затворена наклонена плоскост, която плавно се издига. Две нови рамповидни алеи от двете страни ще водят до входа на музея. Отдолу ще има мемориална зала, асансьор, тоалетна и технически помещения. В залата върху светещи витрини ще стоят снимки от историята на двата полка и текстове за събития от българската и европейската история.

В центъра върху плочи от акрилно стъкло ще се гравират имената на загиналите във войните. Върху стълба от бял мрамор ще е бронзово копие на статуята "Майка" на проф. Иван Лазаров, която сега е в къщата музей на бул. "В. Левски". Фигурата ще напомня за нестихващата мъка по загиналите синове. Пред входа на мемориала ще бъде оригиналната статуя на лъва, който някога е бил част от стария комплекс, а сега се пази във Военноисторическия музей. Под дясната лапа на животното виси картата на Санстефанска България.

Екипът дава решение и за паметника "1300 г. България", като предлага той да бъде
преместен в Южния парк. Вместо скъпите му гранитни облицовки обаче изпълнението на композицията трябва да бъде сменена от бетон.

Друг проект предвижда паметникът да бъде облечен със стъклено покритие и светодиодни панели. Това ще превърне монумента в разказвач на истории - например за 24 май върху него ще светят букви от кирилицата, за Деня на Независимостта - националният трибагреник, и др. От върха му ще се спуска водна завеса, падаща във водно огледало, което ще замени сегашната дупка. Водата ще опасва сцена за концерти
и събития. Авторите са планирали и 250 седящи места.

Третата идея пък вижда пространството като иновативен информационен и образователен център. Според авторите в София липсва място, на което да се събират младите хора, за да обменят идеи, да се учат един от друг и да се забавляват. Затова те предлагат такъв подземен център с кът за игра, изложби, библиотека, стена за катерене
и зала за обучения. Интериорът се допълва от стъклен мост и подвижен покрив, който вечер ще се затваря.

Четвъртото предложение е мултимедиен музей с изложбена площ, панорамни асансьори и тераса и магазин за сувенири. Авторите предлагат около паметника да се издигне
арка, която да го подчертае. Панорамната площадка пък ще предоставя уникална гледка към центъра на София и планината Витоша.

Петата идея е паметникът да бъде премахнат и на мястото му да има монумент на хан Аспарух. В столицата няма паметник на създателя на българската държава и вероятно това е мотивирало авторите да предложат фигура на владетеля, възседнал кон. В каченото на сайта на НАГ предложение обаче липсват детайлите около проекта.

Такава е ситуацията и с друг състезателен проект. От качените в интернет визуализации става ясно само, че паметникът се запазва и към визията му се добавят нови елементи.

Последните три идеи отново са свързани с възстановяване на мемориалния комплекс, като авторите предлагат различни решения. Едните поставят паметните плочи на загиналите воини на ниво терен. Другите - бетоновите тела да се облицоват със стъкло, да има зала на българската слава и мястото да се оформи като пространство за открити уроци по история. Водно огледало, места за сядане и нощно осветление допълват решението. Третото предложение носи името "Мемориал България". Авторите са записали, че целта им е да доразвият идеята на паметника и да премахнат несполучливите решения. Затова те предлагат демонтиране на "прекършеното крило" от композицията, но запазват скулптурите "Златен век", "Пиета" и "Създателят". На мястото на подземното пространство се оформя тревна пирамида. На върха вечер чрез три лазерни лъча ще свети трибагреникът. Посетителите ще се изкачват по монумента чрез асансьорна кула. Под тревната пирамида ще има храм-музей, в чийто център ще стои уголемено копие на розетата от Плиска. Панорама и естрада трябва да превърнат мястото в пространство за изложби и концерти.

 

 

Източник: 24 часа