Американски съд не помилва рускинята, убила сестрата на Илия Павлов и сина й

На защитата се е удало да докаже, че заключението на специалистите е погрешно

Върховният съд на американският щат Вирджиния отказа да отмени присъдата на рускинята Наталия Лешченко-Уилсън, осъдена на две доживотни присъди за двойно убийство, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от "24 часа". Жертвите бяха сестрата на Илия Павлов Славка Найденова и непълнолетният й син.

"Молбата на защитата бе отклонена, въпреки представените неопровержими доказателства за невинността на на нещастната жена", съобщил на кореспондента на ИТАР-ТАСС в неделя вечерта американският адвокат на осъдената Алексей Тарасов. "Съдът отказа да признае грубите конституционни нарушения, допуснати в хода на следствието", подчерта той.

Констатира се, че Лешченко-Уилъсн не може да говори за нарушение на конституционните си права, тъй като доброволно е признала пред съда за убийствата и наказанието й, според договора с прокуратурата се заменя от смъртно наказание с доживотен затвор". Петстраничното решение на съда, което адвокатът е получил по пощата, може да се обжалва единствено в следващото денонощие.

Адвокатът заявява, че ще работи цялата нощ и през деня, за да може да подаде обосновано обжалване във Федералния съд в Ричмънд, висшата съдебна инстанция в щата. Наталия Лешченко-Уилсън, работеща като детегледачка в руски семейства във Вашингтон, съгласно присъдата е убила на 2 февруари 2010 година първата жена на мъжа си Лестър Уилсън – българката Славка Найденова, която е сестра на Илия Павлов, и непълнолетния й син.

В ръката на убитата бе открит сноп коси, които според резултатите на съдебната експертиза са признати за принадлежащи на Лешченко-Уилсън. На защитата се е удало да докаже, че заключението на специалистите е погрешно. Това са признали и представители на прокуратурата, пише ИТАР-ТАСС.

Самопризнанията на жената, обвинена за убийството през 2010 г. в американския град Дейл Сити на българката Славка Найденова, сестра на убития Илия Павлов бяха използвани в делото срещу нея, въпреки протестите още на първото дело на защитата на осъдената по-късно.

41-годишната Славка Найденова и 8-годишният й син Пол Уилсън бяха открити мъртви в дома им на 1 февруари 2010 г с над 50 прободни рани и прерязани гърла.

След дълъг разпит Лешченко-Уилсън, която била омъжена за бившия съпруг на Найденова и баща на Пол, призна за убийствата, като каза на полицията, че е ревнувала от връзката на съпруга си с бившата му жена. Тя каза още, че отишла да се види с Найденова и между двете започнала ожесточена борба, при която Найденова и Пол били убити.

В документи, внесени в съда още тогава, адвокатите на защитата твърдяха, че "показанията на Уилсън са взети по недоброволен начин" след разпит, продължил повече от 20 часа и при който полицията използвала "прекомерни техники за принуда, включително, но не само, лишаване от сън и храна, вербални обиди, натрапване на вина, преувеличаване на доказателствата срещу нея, сплашване, физически контакт, заплахи за свободата на членове на семейството й и заплахи за собствения й живот", за да изтръгнат самопризнанията й.

В писменото си мнение първият съдия се бе съгласил с прокурорите и посочи, че Уилсън е приела доброволно да отиде в полицейския участък и да говори пред полицаите за убийствата, така че показанията й са взети доброволно. Той също така счита, че полицията е осигурила на Уилсън достатъчно почивки по време на разпита.

На 1 февруари 2010 година, съпругът на Найденова и негов приятел открили нея и 8-годишния Пол мъртви, когато се върнали в дома им около 23 часа. Съпругът на Найденова съобщи на полицията, че говорил със съпругата си по мобилния си телефон по-рано същата вечер и тя му казала, че жена, говореща на руски, била в дома им и помолила да използва тоалетната.

Сега Наталия Лешченко-Уилсън е в затвора със строг режим "Флювана" във Вирджиния.

Опелото на Славка Найденова и сина й Пол Уилсън бе на 23 февруари 2010 година в София. На опелото присъства и Павел Найденов баща на Славка и на убития преди години бизнесмен Илия Павлов. Майката и детето бяха погребани в с.Мировяне, Софийско.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен