Кметът Николов: 2 милиарда висят като воденичен камък на врата на строители и общини!

Според Николов, Павлова и Василева, служебното правителство трябва да влезе в незабавна активна комуникация с Европейската комисия

Камара на строителите в България организира в Бургас среща, на която още веднъж да алармира за критичното състояние на стотици фирми, докарани до ръба на фалита. В срещата се включиха кметът Димитър Николов, заедно с народните представители Лиляна Павлова и Ивелина Василева.

Стана ясно, че строителните фирми, изпълняващи договори основно по оперативните програми “Околна среда” и “Регионално развитие”, не са получавали заплащане от месец февруари тази година. Спрени са средства по Програма за развитие на селските райони, блокирани са и средствата по програма ФЛАГ.

“При днешния ни разговор стана ясно, че неразплатените европейски средства вече минават числото 2 милиарда лева, тъй като има и много изпълнени обекти, които не са актувани. Строителите се сърдят на нас, но аз искам да заявя от името на всички кметове, че Общините нямат вина в тази ситуация. Двата милиарда висят като воденичен камък и на вашия, и на нашия врат. Общините и строителите са като скачени съдове – ако фалират едните, фалират и другите. Заплашени от съкращаване са 70 000 български работници, от тях 90 % са мъже и глави на семейства. Вече е време не за разговори, а за конкретни действия”, каза кметът Николов.

“Или трябва да намерим решение, или много градове ще останат разкопани и недовършени. В националния бюджет реални буфери няма. Отишлото си правителство оставя тежко наследство”, смята Лиляна Павлова.

“Най-драстичен е казусът с ОПОС – там дължимите суми са за над милиард. Рисковете са грандиозни”, допълни Ивелина Василева.

Според Николов, Павлова и Василева, служебното правителство трябва да влезе в незабавна активна комуникация с Европейската комисия, за да се търси размразяване и гъвкавост при сроковете. Те поискаха от Камарата на строителите детайлна справка за положението на всички застрашени фирми и дължимите им суми, за да излезе наяве реалното положение. Но, каквото и да се направи в този момент, възобновяване на плащанията е възможно най-рано през ноември и то при една особено активна роля на държавната власт у нас.

Наред с всичките си други оплаквания, строителите сигнализираха, че вече не им се признава банковата гаранция от една конкретна банка, което ги принуждава да търсят нови пари и да правят поредна ипотека.

Най-големите застрашени проекти със спряно финансиране в Бургас са Регионалното депо за отпадъци и водните проекти в Банево, Ветрен и Горно Езерово.