„Хамас” са отговорни за жертвите, вини ги израелският посланик у нас

Tpидневното примирие между Израел и групировката „Хамас" в ивицата Газа продължава.

 

 

Египетското предложение е най-разумното и за палестинския народ, и за Близкия изток. Включително за Израел и за Египет. Това заяви посланикът на Израел в София Н. Пр. Шаул Камиса Раз, цитиран от БНР. По думите му това предложение има за цел да доведе до трайна стабилност и да предотврати ескалация на ситуацията за дълъг период.

 

 


Тридневното примирие между Израел и групировката „Хамас" в ивицата Газа продължава. Успоредно с това започват и непреките преговори в египетската столица Кайро между представители на Израел и палестинците. Посланик Раз подчерта, че израелската армия е завършила унищожаването на всички пещери и тунели в ивицата Газа. По този начин се е изпълнила целта, която държавата си е поставила, влизайки в ивицата Газа. След това всички войски са изкарани от Газа и Израел прие предложението от Египет за прекратяване на огъня за 72 часа.

 

 


„Искам да напомня, че преди три седмици, на 15-и юли, три дни преди сухопътната операция, Израел още тогава изрази желание и съгласие на първоначалното предложение на Египет за примирие, но тогава „Хамас" продължаваше да не се съгласява на предложението за прекратяване на огъня", обясни посланикът.
По думите му „Хамас" са еднолично отговорни за тежките щети и жертви, както и за тежката хуманитарна ситуация. Те не са уважили всички предварителни договорки. Според Шаул Камиса Раз ако още тогава движението се е съгласило с примирието, много щети са щели да бъдат предотвратени много щети.

 


По думите на посланика никой не се опитва да оправдава колко жертви има, но трябва да се гледа кой е отговорен. Той посочи, че врагът се намира вътре в цивилното население и създава опасност за израелското мирно население.

„Хамас" са изградили цялата си инфраструктура в училища, в градини, в жилища, под хотели, в джамии. „Дори и преди атака ние винаги разпространявахме информация къде ще атакуваме, но „Хамас" не даваше гражданите да се евакуират. Не можем само хуманитарно да наблюдаваме ситуацията. Израел буквално изпитва болка за всяка невинна жертва", посочва още израелският посланик у нас.

 


По отношение на преговорите той заяви, че е важно  преди всичко да се изрази уважението и подкрепата и към САЩ, и към държавите от ЕС, които осъдиха дейността на  „Хамас". „В крайна сметка трябва да се изрази голямо уважение към Египет, който задвижи целия процес, който е в първоначален стадий", каза още Шаул Камиса Раз.