Служебният кабинет не готви промени в Споразумението за партньорство с ЕС

Служебното правителство не подготвя промяна на Споразумението за партньорство с Евросъюза. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие в коментар на медийни публикации.

По време на церемонията по предаване и приемане на поста между бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева и настоящият Екатерина Захариева е бил проведен следният диалог:

Екатерина Захариева: "Много ми се иска и благодаря на госпожа Терзиева, че е оптимист за това, че имаме надежда да договорим 67 града. Да знам, че в програмата са останали. Проблемът е, че сме се съгласили да отпаднат от Споразумението, ако трябва да съм честна, и това със сигурност ще създаде по-големи трудности за договарянето на 67 града. Следя този процес, защото в президентската институция сме длъжни да следим всички неща, които се случват в държавата.

Притеснително е състоянието в бюджета. Факт е, че трябва да намерим пари. Това ще ми бъде топ приоритет и фокус и в регионалната програма, и в околна среда - да намерим резерви в бюджета, за да не спираме строителния сезон. Наистина е много притеснително положението. Получавам сигнали от Камарата на строителите и там забавянията при разплащанията са много големи. Демотивирали сме строителите, демотивирали сме и общините със забавените разплащания. Така че това ще ни бъде фокус на целия кабинет - да намерим резерви и от държавния бюджет докато се възстановят плащанията, така че да на забавим изпълнението, още повече от риска за загуба на средства и за двете програми."

Десислава Терзиева: "В Споразумението за партньорство да, отпадна цифрата 67 града, но вътре изрично записахме, че трябва да се използва полицентричния метод, защото, ако бяхме записали 67 града, така възрази ЕК, това означава, че сме предрешили. А всъщност самите преговори по оперативните програми предстоят и там вече трябва със съответните допълнителни изисквания от ЕК, допълнително ако трябва да се прави икономически анализ, аз мисля, че доста добра база сме оставили, значи там е отворено и може да се договорим за 67 града, а в частта за Споразумението за партньорство, ако прочетете, абсолютно сме оставили базата, на която могат да се водят тези преговори."