Знаете ли, че рибеното масло е лек срещу депресията?

Знаете ли, че рибеното масло е лек срещу депресията? Или че храните, богати на антиоксиданти, помагат срещу астма? Знаете ли, че кафето и канелата могат да снижат нивото на кръвната захар при хората с диабет?

През последните години медицината ни представи вълнуващи новини. Бяха открити много животоспасяващи лекарства, но не всички са под формата на таблетки. Те могат да бъдат открити на трапезата - овесените ядки помагат при сърдечни заболявания, сьомгата - при астма, фъстъците - при висок холестерол, а киселото мляко - при кожни екземи. Забравете за "чудодейните" лекарства, защото настъпва времето на чудодейните храни, пише Дарик.

Лечебните свойства на храната не са откритие на съвремието. Те са познати на хората от хиляди години. Хипократ, който е смятан за баща на медицината, е предписвал на пациентите си лечебни храни - от хляб, натопен във вино, до варена риба. Но, уви, през вековете някак сме изгубили това значение. До неотдавна малцина лекари препоръчваха опредени храни като възможно решение на конкретен здравословен проблем.

Какво друго се промени? Изследванията за ролята на храната за човешкото здраве придобиват все по-голямо значение в съвременността. Лекарите заговориха за хранителен режим и прием на определени храни като средство за лечение на често срещани заболявания. Кой не би предпочел парче натурален шоколад пред скъпото и потенциално опасно лекарство с често непредвидими странични ефекти? Не бива да забравяме, че за разлика от лекарствата, здравословните храни носят комплексна полза на организма.