Управата на Шипка с писмо до културното министрество

Животът

08-08-2014, 13:57

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шипка остава без охрана

Ръководството на Националния парк-музей очаква благоприятно решение на ситуацията

Директорът на Националния парк-музей Шипка Данчо Данчев вече е изпратил писмо до служебния министър на културата и очаква благоприятно решение на ситуацията с охраната, което да бъде взето съвместно с МВР.
Данчев коментира, че отказът на МВР да осигурява полицейска охрана на обекта застрашава националното богатство от посегателства и допълва, че става въпрос само за паметника Шипка. Националният парк-музей Шипка е с площ 2223 дка. Има общо 26 паметника, единственото възстановено бойно поле с окопите, с батареите и оръдията. Всяко оръдие тежи 700 кг отлежал бронз.
Издръжката на 8 полицаи на месец за охрана на Националния парк-музей Шипка възлиза на 19 500 лева, което годишно надвишава с близо 30 000 лева бюджета на Музея.
Алтернативата е частни фирми, които с доста по-малко средства биха могли да охраняват обекта, но полицейското присъствие е изключително важно на върха, като авторитет и респект и аз вярвам, че здравият разум ще надделее, защото Музеят на националното достойнство Шипка не може да остане без охрана, категоричен е Данчо Данчев.
Символът на свободата на България на паметния връх Шипка може да остане без полицейска охрана след 23 август, когато са честванията на 137-ата годишнина от Шипченската епопея. След последните промени в Закона за МВР Областната дирекция на вътрешните работи в Стара Загора няма правно основание и средства, за да обезпечи със собствен ресурс присъствието на униформени служители, съобщиха от пресцентъра.