Продължава реставрацията на лъвовете от "Лъвов мост"

Къде са лъвовете?

Репотаж на Нова телевизия ракрива къде са лъвовете от "Лъвов мост".

„Лъвов мост” е построен за 260 хиляди златни лева от братя Прошек точно преди 125 години. Той е символ, увековечил десетки исторически събития, като посрещането на сръбския крал Петър през 1904-та например.

По него през 1930 г. минават цар Борис III и италианската принцеса Йоанна Савойска. Младото царско семейство влиза в София през специално изградената триумфална арка. През 1945-та пък под арката посрещат първа българска армия.

125 години по-късно гордо стъпилите гривести хищници "полетяха", за да бъдат отмити от следите на времето. Натрупаните сажди и механични замърсявания са премахнати.

Един от най-важните етапи при реставрацията на лъвовете е инхибирането на метала. Той спира процесите на корозия. Следва полагането на защитно покритие.

„Ще бъде запазен зеленикавият цвят. По принцип се пази патината, защото тя в голяма степен защитава повърхността, защото са влезли процесите и има равновесие", казва докторът по реставрация в НАИМ при БАН Петя Пенкова. Оригиналният цвят обаче не е известен.

По лъвовете все още стоят белезите от шрапнели от бомбардировките на София. Те обаче ще бъдат запазени, тъй като са част от историята на паметника. Фигурата на лъва е направена от отделни части, които са били сглобени. За съжаление оригиналът е компроментиран, заради открадната опашка, която е заварена допълнително.

От общо 8 уникални газови фенери с орнаменти на сатири от гръцката митология, днес са запазени 6. 2 от тях са били отрязани, а къде са никой не знае. "Много от орнаментите липсват, просто са откраднати. Няма как да паднат. Сега ще направим копия и ще ги възстановим", сподели скулпторът Марин Марков.

Лъвовете ще бъдат готови в края на ноември, когато трябва да бъде пуснато и кръговото движение на моста.

 

Репортажа "Къде са лъвовете от "Лъвов мост"? можете да видите тук.