10% спад на туристите в Бургаско заради фалитите на руските туроператори

„При такъв малък ръст на туристопотока по пазари и фалиране на 6, а може би до 20 август 7 руски фирми приходите ще намалеят между 5 и 10%, дай Боже да не са повече“, коментира ситуацията по Южното Черноморие Иван Иванов – председател на Бургаската туристическа камара.
„Не се намери държавна институция в края на юли да посети Москва и да обсъди с „Ростуризъм“ – Русия, неизплатените туристически услуги от фалиралите руски фирми, както направи гръцката страна в лицето на министъра на икономиката“, възмущава се Иванов.
В същото време той е категоричен, че нишите на 6 или 7 руски фалирали фирми ще бъдат заети от други. Не може да очакваме големи спадове в туристическия бизнес, отпимистични са от бранша.
Междувременно вчера шестият руски туроператор обяви, че спира дейността си заради невъзможност да изпълни задълженията си към своите клиенти. Това е базираната в Санкт Петербург туристическа компания "Нордик стар", специализирана в пътувания в балтийските и скандинавските страни.
Два дни преди това чрез съобщение на уебсайта си обяви, че спира работа и друг туроператор – "Интаер", написа faragensy.bg.
Междувременно руските медии сигнализират и за възможността още един авиоброкер да спре работа. Според агенция "Интерфакс" от "Авиачартер", специализирана в резервирането на чартърни полети за редица туристически компании, са престанали да вдигат телефона, а клиенти се притесняват, че това може да е знак за скорошно обявяване на фалит.
От втората половина на миналия месец вече шест руски туристически компании обявиха, че прекратяват работа. Преди "Нордик стар", "Лабиринт" и "Интаер" това се случи с "Экспо-тур", "Роза ветров Мир" и най-старата компания в бизнеса - "Нева". Същото се случи и с авиоброкера "Идеал тур". От това бяха засегнати десетки хиляди хора, като близо 30 000 туристи се оказаха блокирани някъде по света.
Вчера от федералната служба за защита на потребителските права ("Роспотребнадзор") възбудиха дело срещу "Лабиринт" за административно нарушение, припомня РБК. Ден по-рано следствието обяви, че ще провери дейността на "Нева" и "Лабиринт" по съмнения за мошеничество, а също така и на "Экспо-тур" и на "Роза ветров Мир", очакват се и други.