България не е взела мерки за защита от Ебола, няма носилка за заразно болни

Шансът болестта да бъде донесена в България от нелегални имигранти и търсещи убежище е повече от минимален.

България се нуждае от поне една специална носилка за транспортирането на заразно болни пациенти, които трябва да бъдат изолирани от околната среда. На фона на разпространението на смъртоносния вирус Ебола стана ясно, че в страната такава няма. Съединените щати вече прибраха двама свои граждани, заразени с вируса – д-р Кент Брантли и социалния работник Нанси Райтбол. Същото направи и Испания със 75-годишен мисионер, заразил се в Либерия, информира bTV.

Транспортирането до болницата и на тримата стана чрез специална носилка, наподобяваща барокамера със собствено въздушно захранване. Лекарите във Военно-медицинска академия настояват такава да има и у нас. "Трябва да има такова нещо в България и се надявам да се преборя за закупуването на една такава носилка, не дай си боже да ни сполети беда", заяви пред bTV началникът на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА проф. Камен Плочев.

Засега няма опасност вирусът да стигне до България, успокояват лекарите и властите. Той се предава от човек на човек само ако по между им има контакт - чрез слюнка, кръв, семенна течност, пот.

Националният здравен консултант подчерта, че има възможност за бърза реакция на територията на цялата страна. "Разбира се, че разполагаме с екипировка – както на централно ниво в Инфекциозна болница, така и във всяка една Районна здравна инспекция има изолационни костюми, които позволяват пълна изолация. Филтрите на дихателните маски не пропускат вирусни частици, колкото и малки да са те, така че има възможност да се работи в условия на високо рисково заболяване", обясни д-р Кунчев.

България обаче е сред няколкото европейски държави, които все още не са предприели никакви специални превантивни мерки срещу разпространението на вируса, посочи европейският комисар за здравеопазването Тонио Борг, цитиран от АФП. Той определи риска за Европа като "райно малък", но много държави-членки решиха да подготвят здравните си системи за действие в случай на нужда. Повечето препоръчаха на своите граждани да не пътуват в четирите засегнати от епидемията африкански страни – Сиера Леоне, Гвинея, Либерия и Нигерия. Изключение правят България, Швеция, Дания, Полша, Унгария.

В петък редица страни предприеха мерки, за да възпрепятстват разпространяването на Ебола на своя територия, а Световната здравна организация определи епидемията като "извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб".

Вирусът причинява заболяване, известно като еболова хеморагична треска или накратко ебола. От 2 до 21 дни след заразяването болният развива симптоми на треска, главоболие, обща отпадналост, възпалено гърло, мускулни и ставни болки. В изключително редки случаи заболяването преминава с тези грипоподобни симптоми. Счита се, че преболедувалите придобиват имунитет към вируса, който е причинил заболяването, но няма доказателства за това (до момента никой не се е заразил 2 пъти с Ебола). В огромната част от случаите обаче към горните симптоми се добавят вътрешни и външни кръвоизливи, увреждания на тъканите, шок и най-често смърт.