Над 1 милион лева са нужни за възстановяването на стената и падналия мост в Първенец

Продължава работата по остойностяване на щетите от наводненията в Родопската яка

Продължава работата по остойностяване на щетите от наводненията в Родопската яка. Това каза в предаването Росица Влахова, експерт от община Родопи.

По думите й, в момента се разширява това, което има за обследване на тези бедствия, за да бъдат по-точно остойностяването на щетите, които пороят нанесе в засегнатите села, пише Фокус. Общинската комисия продължава с набавянето на снимков материал, уточняват се някои технически оценки, попълват се анкетните карти. Това не може да се свърши в рамките на един, или два дни след бедствието, твърди Влахова.

Опорната стена на пътя в Храбрино, който пропадна, е елемент на третокласния път и е под юрисдикцията на Областно пътно управление, уточни общинският специалист.

За възстановяването на стената и на падналия мост в Първенец ще са нужни над 1 милион и 200 хиляди лева, коментираха по някои медии експерти от София. Засега община Родопи не се наема с такава оценка.

По думите на специалистите, мащабността на щетите в едно такова бедствие не може да бъде уточнена в рамките на три-четири дни. В момента, в който настъпи изсушаване на терена, по сградния фонд се появяват още щети, затова е нужно време, каза Росица Влахова.