Политическите сили от 17 МИР Пловдив област проведоха консултации при областния управител за състава на РИК

На 9 август в Областна администрация – Пловдив започнаха консултациите между политическите сили за определяне състава на Районната избирателна комисия в Пловдив област – 17 МИР. Насроченото за 11.00ч. обсъждане на предложенията започна с 10 минутно закъснение заради отсъствието на представители на Реформаторския блок и Атака.

Консултациите се провеждат въз основа на Указ № 201 от 5 август 2014 г. на президента на Република България , според който 5.10.2014г. е определен за дата на провеждане на избори за народни представители. На консултациите в Областна администрация - Пловдив  присъстваха административният секретар на ГЕРБ Пловдив област Ангел Ангелов и представители на ГЕРБ Пловдив област, представители на КБ, ДПС и ББЦ .

По време на обсъждането Дарина Тодорова бе предложена от ГЕРБ Пловдив област за председател на РИК. От Коалиция за България също предложиха свой член за председателското място – Енчо Захариев. От ГЕРБ Пловдив област обаче протестираха предложението заради факта, че Захариев бе председател на РИК за изборите за членове на Европейския парламент. Той обаче бе председателят, който последен предаде протоколите от изборите  и забави решението на ЦИК с близо ден.  Кой от двамата предложени ще бъде председател на РИК за МИР 17 ще реши Централната избирателна комисия. В състава на Районната избирателна комисия за 17-ти МИР за секретар бе предложена Алтем Селим от ДПС .

Според Решение№ 652 на ЦИК Районните избирателни комисии се състоят от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в районната избирателна комисия. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Парламентарно представените партии и коалиции предлагат членове на РИК, включително членове на ръководствата - председател, заместник-председатели и секретар.

Коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени, имат право на по един член в районната избирателна комисия. Членовете на ръководствата на РИК се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

При спазване на горните изисквания на ЦИК,  РИК на  17 МИР е  с общ брой 19 души.

ПП „ГЕРБ” – 7 членове; КП „Коалиция за България” – 6 членове; ПП „ДПС” – 3 членове; ПП „Атака” – 1 член, коалиция „България без цензура, ВМРО-БНД, Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден" –  1 член  и коалиция „Реформаторски блок" – 1 член.