Отрова от змия, скорпион и пчела в борбата с рака

Отровата на пчелите, змиите и скорпионите може да бъде използвана в борбата с рака. Изследванията показват, че токсините могат да убиват тумори.

Учените са открили, че отровата, която влечугите и насекомите отделят, когато хапят, унищожава клетките на рака на гърдата и на кожата в лабораторни условия. Те са успели да поставят отровата в малка частица, която не позволява отровните вещества да навлязат в кръвта на пациента, пише БГНЕС

"Използвахме токсините от отровата, поставена в наночастици, за лечението на клетки на рак на кожата и на гърдата в лабораторни условия. Тези частици, които имунната система не засича, пренасят токсина направо в раковите клетки, без да влияят на здравите тъкани. Пептидните токсини, които направихме, са толкова плътно опаковани в наночастиците, че не изтичат в кръвта и не причиняват странични ефекти", казва д-р Дипанян Пан от Университета в Илинойс, САЩ.

Отровата на змиите, скорпионите и пчелите съдържа протеини и пептиди, които се свързват със стените на раковите клетки, но може да застраши нервните клетки и клетките на сърдечната тъкан и да причини подкожно кървене.

Учените са открили вещество в отровата на пчелите, наречено мелитин. То пречи на раковите клетки да се размножават. Пчелите произвеждат толкова малко отрова, че мелитинът не може да се отдели от останалите вещества, затова учените сами са го синтезирали.

Според тях отровата от змии и скорпиони също ще работи добре в наночастиците като възможно лечение на рака. Очаква се опитите върху хора да започнат след 3 до 5 години.