Димитър Мандов от Созопол е хванатият с 16 кг хероин на Малко Търново

Крими

16-08-2014, 07:35

Снимка:

politikata.net

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Удар срещу наркобароните! Хванаха килограми хероин на Малко Търново

Наркотрафикантът поиска да го пуснат от ареста, тъй като съпругата му Галя била тежко болна

60-годишният Димитър Петров Мандов е заловеният с 16 килограма хероин на граничен пункт "Малко Търново". Наркотрафикантът е от Созопол. Наркотикът е бил скрит в тайник в личния му лек автомобил "Фолксвагеген Файтон" /с бургаска регистрация/.
Мандов бе заловен вчера на границата, напуснал е България преди три дни. "Файтон"-ът на Мандов е бил обискиран при влизане от Турция. Вътре в купето, проверяващите засичат специално пригоден тайник, в който открили 30 големи пакета с хероин. Всички пакети са с овална форма, обвити в жълто тиксо. Наркотикът, който Мандов се е опитал да внесе в България е на стойност 2 милиона лева. Димитър Мандов е арестуван и в момента се намира в бургаския арест. "Фйтон"-ът също е задържан.

Няколко часа след залавянето, по време на гледане на мярката за неотклонение "задържане под стража", Мандов помоли съдиите да го пуснат под гаранция, защото се грижел за тежко болната си съпруга Галя. Тя трябвало да посещава животоспасяващи процедури, на които обаче нямало как да отиде без чужда помощ. Мярката се гледа в съда в Бургас.


В съдебната зала Мандов заяви, че не знае как наркотичните вещества са попаднали в купето на багажника на автомобила му. Магистратите не уважиха искането на Мандов. Те прецениха, че въз основа на събраните до момента доказателства той е автор на престъплението. Възможно е Мандов да се укрие или да извърши друго престъпление, прецениха съдиите.
За трафика на наркотика Мандов може да получи от 10 до 15 години лишаване от свобода и глоба от 100 000 до 200 000 лева. Според съда престъплението, за което Мандов е привлечен като обвиняем се отличава с висока степен на обществена опасност, предвид вида и количеството на наркотичното вещество – 15,585 кг. хероин, което е пренесено през границата на страната.
Делото срещу Мандов е насрочено за 20-ти август от 14.00 часа.

Мандов е собственик на хотел в Созопол, но зад него официално по документи стои друго лице. Синът на Димитър Мандов,  Петър е познат от криминалните хроники още през 2001 година. Тогава заради опити да пробие със собствен наркопазар в региона, Митьо Очите и негови хора го огвлякоха и се гавриха с него в района на село Баня.