Речта на Цар Борис III при откриването на Паметника на Свободата вече е в Казанлък

Проф. Генчо Начев връчи реликвата на Историческия музей "Искра"

Точно преди 80 години, при откриването на Паметника на Свободата на легендарния връх Шипка Негово Величество Цар Борис III държи реч, която по една или друга причина остава непозната за поколенията. В стара книга, съхранила автентични спомени и разкази за патриотични събития, проф. Генчо Начев открива и речта на Н.В.Царя, произнесена преди 80 години. Книгата е собственост на един от съмишлениците на проф. Начев за възраждане на българския дух и възпитаване в родолюбие на младите поколения Красимир Узунов. Публикуваната реч е увеличена, запазени са стилът и шрифтът и в този вид днес, в присъствието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, проф.Начев я връчи на Момчил Маринов, директор на ИМ „Искра“. Речта ще бъде част от постоянната експозиция в музея.
На 22 август 2014 г. от 18.00 часа в залата на Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4 ще бъде представена книгата „Бойните маршове на честта и славата на България“. Вечерта на 22 август от 19.30 часа на пл. „Севтополис“ концерт ще изнесе Академичен мъжки хор „Гусла“ с диригент акад. Валентин Бобевски.
През 2011 г. проф. Генчо Начев и Красимир Узунов издават книгата „Историята на 23-ти Пехотен Шипченски полк". По случай 100 години от Балканската война  патриотичният тандем издава книгата „Забравената война 1912-1913“. Сборникът с бойните маршове е третото издание в съавторство на проф. Генчо Начев и Красимир Узунов, посветено на честта и славата на българското воинство.