Експертизата не потвръждава автентичността на разговора между Борисов и Танов (обновена)

Записът е криминален, заяви адвокат Марин Марковски

Експертизата постанови, че има разговори между Ваньо Танов и Бойко Борисов на 13 март 2010 година, но те не са изцяло автентични. Записът е изпратен за изследване и във Франция, от там също не потвърждават автентичността му. Това каза в студиото на „Тази сутрин” по бТВ адвокатът на Бойко Борисов – Марин Марковски по повод прекратеното от Софийската градска прокуратура  наказателното производство срещу неизвестен извършител по т.нар. телефонни разговори “Ало, Ваньо”.

Той обясни, че са провеждани разговори между Борисов и Танов, но в записа отделни изречения са вмъкнати. Записът е криминален, посочи адвокат Марковски и обясни, че за да се предаде с флашка на Явор Дачков и Кристина Патаршкова разговорът е презаписван с микрофон на много шумно място, което не позволява да се разбере кои са вмъкнатите в записа изречения.
По това време по нареждане на МВР Ваньо Танов -шеф на митниците, е бил обект на редовно подслушване със срс.

Адвокат Марковски обърна внимание и на друг факт. Разговорът между Ваньо Танов и Бойко Борисов е направен на 13 март, а Административният съд спира изълнението на забраната за работа на склада на Михаил Михов - Мишо Бирата на 9 март, тоест преди това.
„Фактите са следните. На 9 ноември 2009 година се прави проверка в складовете на Михаил Михов- Мишо Бирата. Оказва се, че има нарушение. Затварят склада и започва процедура за отнемане на лиценза. Това става по нареждане на Ваньо Танов, шеф на митниците. С решение от февруари 2010 г. лицензът за работа се отнема. Складът е запечатан, а решението за отнемане на лиценза се обжалва в Адимнистративния съд. На 9 март 2010 година Административният съд спира изпълнението на нареждането за отнемането на лиценца и складовете могат да работят.
Разговорът на Борисов и Танов е на 13 март, а от 9 март е разрешено на складовете да работят.  И понеже след това разрешение влиза една минтичарска група по анонимен сигнал, г-н Борисов се обажда, след като съдът е дал възможност на склада да работи. Така, че министър- председателят тогава в рамките на своите правомощия иска да се възстанови нещо, което е разрешено от съда”, обясни адвокат Марковски.
Разпитите на Борисов като свидетел по случая не бяха галене с перце, отбеляза още адвокатът. Те бяха в рамките на закона, но следователите под ръководството на главния прокурор зададоха всички възможни въпроси.
Прокуратурата, за да прекрати едно наказателно производство срещу неизвестен извършител събира доказателства-ясни, категорични, протоколи, документи, свидетели. Тоест за всеки един факт има конкретни многобройни доказатлества, каза още адвокат Марковски.