"Приятели на морето" 2014: Йордан Ангелов грабна наградата на областния управител

Бургас Лайф

19-08-2014, 11:03

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

На откритата шеста национална изложба – биенале „Приятели на морето” наградата на Областния управител бе присъдена на бургаския художник Йордан Ангелов за творбата му „Пристан”. След закриването на изложбата тя ще обогати богатата колекция от творби на поколения именити български художници, които се съхраняват и са експонирани в сградата на Областна администрация.

По повод поредното издание на „Приятели на морето” Областният управител Павел Маринов изрази своето удовлетворение и възхищението си от изключително високото художествено равнище и естетическа ценност на творбите, които след взискателно обсъждане авторитетното жури е допуснало до изложбата.

За изминалите 46 години, от както съществува националната изложба „Приятели на морето” тя напълно оправда реномето си на една от най-значимите и престижни извънстолични изяви на съвременното българско изобразително изкуство. Изключително високото естетическо равнище на тазгодишното издание на изложбата, според Павел Маринов, напълно потвърждава тезата, че Бургас и Бургаска област отдавна са не само крупен  икономически, туристически и транспортен център но и важно духовно и интелектуално средище в съвременната ни национална култура, което като магнит привлича, ведно с поетиката на морето талантливи художници от цялата страна.

В представените от тях живописни, графични и скулптурни творби се разкрива пълноценно модерния облик на днешното изящно и пластично българско изкуство, което е неотменна част от високата класа на европейска арт традиция.

Областният управител Павел Маринов изразява своята благодарност към Община Бургас, Дружеството на художниците – Бургас  и Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” благодарение, на които стана възможно и през тази година биеналето „Приятели на морето”- 2014 година – един истински празник на духа и тържество на възраждащия се интелектуален престиж и културно превъзходство на Бургаска област.