Хората от Труд се готвят за гражданско неподчинение, ако Рашкови дръзнат да купят къща в селото

Бабата на собствениците на имота, който ромската фамилия е харесала, отрече да са водени преговори за продажба

От две седмици пловдивското село Труд живее под тревога заради апетитен имот, който е обявен за продан. Съседи забелязали многократно представител на фамилията Рашкови да влиза на оглед в двуетажната къща. Успели дори да заснемат с мобилен телефон луксозния автомобил, паркиран пред гаража отвън, предава bTV.

„Повече от 10 пъти вече идва едно БМВ, за когото знае, че е внук на г-н Киро там от Катуница и всички сме в тревога. Ей къде е Катуница, гледахме всичко това... Това убийство нагло на това дете... Тия хора са безскрупулни, те са нагли, не са научени да живеят по закон, да живеят в мир с другите”, посочи Василка Виткова от село Труд.

Къщата е завършена наскоро и се намира в центъра на селото. „Аз говорих с човека, не ми каза на каква цена е. Вика: „Госпожа, не по-малко от 100 000 - няма да й поискам по-долу!", обясни баба Кръстина от селото.

„Имотът е на фирма, на която това й е бизнесът - купува парцели, строи къщи и продава”, допълни Виткова.

Слухът, че Рашкови подготвят преселването си в селото, предизвика вълна от възмущение и безпокойство сред местните жители. „„Как да не се притесняваме?! Цяла България не ги искат, те да дойдат при нас да се примъкнат. Хич не ги искаме! Не искаме такъв съсед! Ще имаме проблеми със сигурност", категорични са хората в Труд.

Хората от Труд се готвят за гражданско неподчинение, ако Рашкови дръзнат да купят имота. „Хората въстават срещу намеренията на фамилията да се засели – член на фамилията е посетил селото и е проявил интерес към едно жилище”, уточни кметът на село Труд Николай Копринков.

Той е разговарял със собствениците на имота по телефона. „Те потвърдиха, че е идвал подобен представител, но заявиха, че са категорично против продажбата на техния имот на въпросната фамилия. До момента няма закупен имот от фамилия Рашкови. Разговарял съм и с представител на фамилията, не член на фамилията, който каза, че те нямат намерения да се заселват тук”, категоричен беше кметът.

Бабата на собствениците на имота изрази възмущение от създалата се суматоха и отрече да са водени преговори за продажба на имота. „Че идват хора и проявяват интерес, защото къщата е хубава, не означава, че ще я продадем на тях. Това тръгна от селските клюкарки, които само гледат кой влиза и кой излиза от селото. Аз не познавам лично нито цар Киро, нито царица Кировица. Моите хора работят от сутрин до вечер и не познават абсолютно никого – освен да работят, нищо друго не знаят. Хората много добре ни познават – и моя мъж, и моя внук, които работят от сутрин до вечер, трябваше първо да попитат нас и тогава да търсят вас. Ние не търсим евтини сензации и реклами, ние сме работили, не мога да разбера откъде дойде всичко това. Дори не сме документално готови, за да можем да продаваме къщата”, разказа жената.

Макар подобна възможност да не стои на дневен ред, кметът Николай Копринков също е скептичен към заселването на ромската фамилия в село Труд. „Фамилия Рашкови е изключително компрометирана. След нещата, които се случиха в Катуница, може би няма да има кмет, който да ги приеме”, коментира той.