Добри хора помагайте! Пратете SMS! Паметникът на Петрова нива се срутва

DMS PETROVA NIVA в подкрепа на символът на Илинденско- Преображенското въстание е активен от днес

От днес е активен дарителски DMS номер в подкрепа на рушащия се паметник на Илинденско- Преображенското въстание в местността Петрова нива край Малко Търново. Символът на връхната точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи, от няколко години е в отчайващо състояние и заплахата от срутване и инциденти е напълно реална.

Всеки, който иска да помогне в реконструкцията му, може да направи това на номер 17 777 с ключова дума DMS PETROVA NIVA, като стойността на един смс е 1 лв.

Това е поредната стъпка, която Община Малко Търново и Исторически музей „Проф. Александър Фол“ предприемат в стремежа си да спасят националната светиня. Според специалисти състоянието на монумента е толкова лошо, че се налага голяма част от него да бъде изградена наново. За целта са необходими 70 000 лв., които въпреки многобройните сигнали на кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев към държавните институции, не могат да бъдат осигурени.

Тази година на плещите на община Малко Търново падна и финансовата тежест за организация на 111-годишнината от избухването на Илинденско- Преображенското въстание, след като от президентството категорично отказаха да се ангажират с националното мероприятие. Въпреки незавидното си финансово положение, общинската администрация се е справила с организацията и кани всички на традиционния национален възпоменателен събор, който ще се проведе на 23 август в местността Петрова нива.