Взети са проби от животни в Дебрене със съмнение за "син език"

В областта има 53 хиляди овце, над 22 900 говеда и около 9500 кози

Към момента на територията на областта няма потвърден случай на животно заболяло от „син език".

Вчера в ОДБХ-Добрич е постъпил сигнал със съмнение за болестта в село Дебрене. Взети са проби от животни в обекти, които са изпратени в лаборатория в София. Чакаме резултатите и докато те не дойдат не можем да кажем, че има такова заболяване в нашата област, съобщи за радио „Добруджа" директорът на службата д-р Розалина Брайкова. Тя припомни, че огнища на „син език" са регистрирани вече в 22 области на страната. Мерките за недопускане на възникването и ограничаване на разпространението на болестта са в сила от началото на месеца.
Сред тях са забрана за предвижването на възприемчиви за син език преживни животни, отглеждани в животновъдни обекти, забрана на пашата на всички възприемчиви животни в часовете с активен летеж на куликоиди от 19,00ч. до 8,00ч. и забрана за провеждане на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на цялата област. Контролът по изпълнението на горе цитираните мерки се извършва съвместно от ОДБХ и органите на МВР. Според Брайкова до този момент се справят добре със ситуацията.
По данни на ОДБХ на територията на областта има почти 53 хиляди овце, над 22 900 говеда и около 9500 кози.
Относно средствата, които са обещани от ЕК за закупуване на ваксини срещу болестта, Д-р Брайкова каза, че към момента при все още активен летеж на куликоидите (комари), не е възможно да се извършва ваксинация. Това може да се случи едва на пролет.