Фирма на Василев взела "ония" 206 млн. лв. от КТБ, но не ги върнала

Софийският градски съд пусна от ареста последната от задържаните за източването на КТБ - Боряна Тренева

Мярката за неотклонение на зам. главната счетоводителка бе променена в подписка. Същата е определена и за главния касиер Мария Димова, която досега беше под домашен арест. Двете вече не са служители на КТБ, защото трудовите им договори са прекратени на 14 август.

Съдия Христинка Колева обясни, че обвинителната теза била сериозно разколебана. Прокурор Иван Гешев заяви след заседанието, че ще обжалва в апелативния съд.
Главната касиерка Маргарита Петрова беше освободена от ареста с постановление на прокуратурата на 13 август, след като дала показания в полза на държавното обвинение.

По делото е приложен и докладът на квесторите от БНБ за състоянието на КТБ, който стана един от аргументите на съда да освободи обвиняемите. В него пише, че няма липса на 206 млн. лв. в касата на банката, а става дума за договорни отношения между КТБ и "Бромак". Парите били отпуснали ден преди да бъде затворена банката; Парите трябвало да бъдат възстановени до 30 юни, но това не се случило и банката е завела гражданско дело срещу фирмата на Цветан Василев, която е мажоритарен собственик на трезора, информира "24 часа".

Съдът не кредитира и показанията на основния свидетел на прокуратурата Теодора Танева. Тя е управител в над 10 дружества, свързани с Цветан Василев. В показанията имало противоречия, като пред друг свидетел посочила, че се подписвала вместо Василев на платежни документи.

Съдът отхвърли и счетоводната експертиза, която е подготвена за няколко дни, като непълна. В нея самите вещи лица посочили, че не могат да дадат ясна картина на състоянието на банката за толкова кратко време.

Съдия Христинка Колева посочи още, че обвиняемите нямат възможност да влияят на разследването. Според адвокатите им те са без достъп до бившите си работни места, цялата документация е иззета от прокуратурата, разпитани са и множество свидетели.

В изявлението си прокурор Гешев посочи, че част от свидетелите, които са разказали за схемите в КТБ, твърдят, че с източваните от банката пари е финансиран политически проект, без да назовава името му. На заседанието стана ясно и че консултантският договор на другия основен свидетел Бисер Лазов с КТБ е от юни 2014 г., за което той сам е признал в следствието. Досега прокуратурата твърдеше, че въз основа на този договор той е бил наясно с делата в банката и затова дава показания.

Разпитани са и десетина души от охраната на КТБ, които са посочили, че не са забелязали нередности около банката в периода, за който се твърди, че е източвана. Гардовете на трезора вече също са сменени.

По делото обвиняем е и мажоритарният собственик Цветан Василев, който се издирва. С парична гаранция на свобода са бившите директори на банката Илиян Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев, Александър Панталеев и Георги Зяпков.

На 28 август апелативният съд в София ще реши окончатело дали счетоводителките Мария Димова и Боряна Тренева остават на свобода.