Октай: Борисов е първият лидер с воля да подаде ръка на малцинствата

Според Вежди Рашидов 25 г. живеем в капсулация относно българските мюсюлмани

От създаването си ГЕРБ започна плахо, но постепенно да работи в смесените райони и да привлича образовани кадри от мюсюлманското население в България. Именно затова в техните редици има представители на малцинствата. Това заяви в предаването „Събуди се” на Нова телевизия бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.
По думите му Борисов за първи път, за разлика от другите политически формации, има волята да направи това.

"По-важното не е бройката министри, за които всички се хващат, а това, че за първи път един лидер отваря вратите си, казвайки, че в правителството трябва да има повече хора от малцинствата, стига тези хора да са умни с образование и талант. 25 години ние живяхме в капсулация и нито една партия не прие българските мюсюлмани като равнопоставени граждани в своите редици”, коментира от своя страна Вежди Рашидов.

"В момента кадрите на ДПС злоупотребяват с темата с кафето и постоянно казват как те вече са се разбрали с Борисов и ще управляват заедно в следващото правителство. Неслучайно като контра на тази злоупотреба той каза, че ще управлява самостоятелно и няма да влезе в коалиция с никого”, каза още Осман Октай.
 "Мечтая за деня, когато ще видя представителство на малцинствата в различни парламентарни групи, без да има етнически обособени формации, които да се конфронтират. Не само ръководството на ДПС, но и цялото малцинство се поставя в изключителна изолация заради модела „Доган”, на мнение е бившият зам.-председател на движението.
Според Осман Октай единственият начин, чрез който може да се разбие този модел, е не само ГЕРБ, но и всички политически формации да подадат ръка на можещите хора в малцинствата.