С протест пред Светия Синод вложители в КТБ ще се помолят на Господ

БНБ и държавата да оздравят и отворят банката

Днес ще се проведе поредният протест на вложители в КТБ. Този път протестът ще е пред Светия Синод, съобщи за Bulgariautre.bg Борис Михайлов от Организационния съвет на Фейсбук група „КТБalive“. Началото е от 17.30, а организацията на протеста се осъществява в социалните мрежи.

Миналата седмица се състояха два протеста, като освен в София протести имаше още в Бургас, Варна, Пловдив и Сливен. В последния протест се включиха около 1000 души, 500 в столицата и 500 в страната.

Според Михайлов протестиращите ще се увеличават, както и градовете, подкрепящи инициативата. „Колкото повече БНБ бездейства“, толкова повече протестиращи ще има, коментира той. Участниците в протеста са категорични, че протестът им е в защита на банковата и финансовата стабилност в страната, а не в само и единствено в защита на вложението от тях в КТБ средства.

Междувременно БНБ съобщи, че към настоящия момент КТБ и ТБ Виктория продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства, необходими за изплащане на задълженията към депозантите и другите кредитори, които са съответно в размер на около 6.3 млрд. лева за КТБ и 284 млн. лева за ТБ Виктория.

"Поради тази причина не са налице условия за излизане от процедурата на специален надзор, под който двете банки са поставени, тъй като няма осигурени достатъчно ликвидни средства, с които банките да посрещнат потенциално ново масирано изтегляне на депозити от техните клиенти", заявяват от банката.

От БНБ са изпратили писма до двамата най-големи акционери в банката и очакват техните конкретни предложения за ангажимент до края на месец август.