Партиите играят само с местни водачи в листите за Бургас

Единственият „парашутист” е Петър Кънев от БСП

Политическите партии заложиха на силни и доказали се личности в челните места на листите си. За първи път на избори водачите са местни и популярни лица. Изключение прави само листата на БСП, начело на която стои ямболският бизнесмен Петър Кънев. Останалите му опоненти водят с един гърди напред заради статуса „бургазлии”.
Предизборната битка няма да бъде титанична, нито ожесточена, като се има предвид, че Бургас се е врекъл на ГЕРБ. Но пък сблъсъкт се очертава да бъде напрегнат и доста интересен.
В морския регион дилемата е не кой ще победи, а с колко ще победи ГЕРБ. Основната интрига ще се разиграе между останалите партии, които според социолозите ще тлябва да делят помежду си между 30 и 40% от гласовете, които ще останат извън актива на ГЕРБ.
В Бургаски регион партията заложи на бившия зам.-министър на екологията Ивелина Василева
Срещу нея столетницата изпраща ямболията Петър Кънев, който за жалост тук изобщо не е познат. АБВ е в доста по-печеливша позиция с кандидатурата на уважавания и популярен генерал Михо Михов.
Патриотичният фронт ще се бори за гласове начело в листата с Валери, Симеонов, който няма нужда да бъде представян.
Очаквано, ДПС хвърля в битката край морето скандалния Хюсеин Хафъзов. През изминалия мандат той направи всичко възможно да блесне в парламента и освен това доказа верността си към ДПС и твърда решимост да брани някакви нерезбрени идеи, дори и с цената да излезе извън Закона. Реформаторите издигат най-силната кандидатура на сините – зам.-кмета по строителството Костадин Марков.
ББЦ още не са обявили водача си. Лидерът Бареков недвусмислено заяви наскоро, че ще заложат на местен човек и по пътя на логиката това би следвало да е акад. Иван Тагавов. Раздорите на национално и на местно ниво в партията обаче може да объркат логическите сметки.
Двама независими кандидат депутати ще се включат в предизборната битка от Бургас – Октай Енимехмедов, по-известен като нападателят на Доган и непознатият Андриан Георгиев, представен като мениджър на хотели.
Водачи на партийните листи:
ГЕРБ – Ивалина Василева
БСП –Петър Кънев
АБВ – ген. Михо Михов
НФСБ –Валери Симеонов
ДПС – Хюсеин Хафъзов
Реформаторски блок – Костадин Марков