"Родопи" иска втори транш за възстановяване на още пострадали от наводнението обекти

Парите ще са нужни за изграждане на пътя за Дедево

Община Родопи е поискала втори транш от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за възстановяване на още пострадали от наводнението обекти. Това съобщи кметът Пламен Спасов, предава Фокус.

Парите ще са нужни за изграждане на пътя за Дедево, който се напука на три места след пороя. Асфалтовата настилка на места по пътното платно висеше във въздуха, а отдолу зееше пропаст. Наложително е и изграждането на втори мост, който води към Пречиствателната станция в село Храбрино. Сега този мост е сериозно компрометиран, каза Спасов. Само за него ще са нужни около 150 000 лева по предварителни разчети.

Общината е поканила експерти за оценка на мостовите съоръжения в Родопската яка след пороя. Именно те са препоръчали този мост също да се подмени, каза кметът. Като цяло в пострадалите райони са останали по-малки възстановителни мероприятия, пари ще са нужни и за село Извор. Продължават да се обобщават щетите от наводненията. Все още се изчакват апликационните форми от жителите на Дедево. Комисията, която описва щетите, ще се събира тези дни. Служебното правителство отпусна близо 1 милион и 600 хиляди лева за възстановяване на Община Родопи след разрушителното наводнение за аварийно изграждане на стоманобетонен пътен мост над река Върлешница в село Първенец и 1 милион 248 хиляди лева за нова подпорна стена край река Дедевска в село Храбрино.

В момента за Храбрино има изградени два алтернативни пътя. Част от тях е черен път и това причинява голямо неудобство за живущите край пътя. Обмисля се поставянето на мрежи, тъй като при по-силен трафик хвърчат и камъчета, каза Спасов. Затова е необходимо бързото възстановяване на пострадалите съоръжения там. По мнението на кмета, нещата там са се задвижили доста по-бързо, отколкото в Аспарухово, например, където чак сега се отпуска помощ от правителството.