21 деца са изведени от домове в община Стара Загора за месец

Стара Загора е общината с най-много социални домове в страната

Само през месеци юли от социални домове в община Стара Загора са изведени общо 21 младежи и деца, съобщи Петя Чакърова, директор на дирекция „Социално подпомагане” в Стара Загора.

По проект „Детство за всички” осем младежи са изведени от специализираните институции в общината. Седем от тях са от дома за деца и младежи с умствена изостаналост в село Петрово и един от дома в село Сладък кладенец. Те са настанени в центрове за настаняване от семеен тип в Хасково, Димитровград, Елхово, Червен бряг, Стамболийски и Кърджали.

По същия проект 13 деца са изведени от специализирани институции – три от дома в Петрово, две деца от дома в Сладък кладенец и две - от Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора. Всички те са настанени в Центрове от семеен тип в Хасково, Стамболийски, Ловеч, Харманли, Пловдив , Ямбол.

По този начин се осигурява подходяща и ефективна социална инфраструктура за децата и се заменя институционалната грижа. Целта е окончателно да бъдат елиминирани остарелите морално домове за деца, лишени от родителски грижи, за които отдавна се знае, че не създават добра атмосфера за израстванер коментира пред медиите Петя Чакърова.

Стара Загора е общината с най-много социални домове в страната, в които живеят 394 деца и младежи. От тях 118 са с умствена изостаналост, настанени и отглеждани в селата Петрово и Сладък кладенец.