Бойко Борисов: Ако сме на второ или трето място, ще се държим като конструктивна опозиция

Лидерът на ГЕРБ обеща още, че партията му ще подкрепи първата сила, която и да е тя

Ако народът ни постави на второ място или на трето, аз обещавам да се държим като конструктивна опозиция и да подпомагаме тези, които народът е избрал, заяви в интервю за Агенция „Фокус” председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му, „това е демокрацията и логиката на едно коалиционно управление”.

"Аз обещавам, че ако ГЕРБ е втора, трета, четвърта, пета политическа сила след изборите, ние ще подкрепим първата, която и да е тя, защото това ще е изборът на народа. Ще ги попитаме: какво искате да подкрепяме, което ви е необходимо, и след като сте първа сила, ще ви подкрепяме. Това е коалиционна култура. Това гарантира стабилност”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ даде пример с Германия. „По-малката партия, спечелила второто място – социалдемократите  отидоха при първата – ХДС на г-жа Меркел и подкрепиха в една коалиция, с едно споразумение от близо 200 страници основните политики. Направиха се компромиси – за повишаване на средната или минималната работна заплата, което е политика на социалдемократите, но се обединиха около канцлера и партията е постигнала много по-добър резултат на изборите”, аргументира се Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и т. нар. „Визия 2020” за отбраната на България. По думите му, това е изключително важен документ и трябва да бъде приет след 5 октомври. „Аз аплодирам това, че служебното правителство се опитва да подготви подобни документи, но все пак една подобна визия до 2020 година трябва да бъде направена от избрано правителство след парламентарни избори, за да бъде ратифицирана и в парламента”, заяви Борисов.

Политическият лидер коментира и тезата, застъпена в първоначалния вариант на документа, че Русия е заплаха за националната сигурност на България: „Военният конфликт в Украйна е заплаха за страната. Сега е все още финансово–икономически, защото спадът на туризма и туристите е виден, спадът на инвестициите е виден. Попадането в тази част на Европа, където на 400 километра има военен конфликт, е абсолютно равносилен на конфликта в Косово, а ние знаем този конфликт колко забави развитието на България, така че настоявам след 26 октомври да се положат огромни усилия от всички този конфликт да се решава по дипломатичен път, а не с военни средства”, коментира Бойко Борисов.

Междувременно, вчера бе приета смекчената версия на „Визия 2020”. Оценката, че Русия представлява заплаха за България, предизвика спорове между държавните мъже миналата седмица.

Визията за отбраната в следващите пет години е редактирана, за да бъде представена на бюрото на премиера. Новият текст на работния документ се очаква да стане ясен още утре.