Няколко дати и правила, които е добре да знаете преди изборите

Ето съветите на ЦИК по повод стартиралата днес предизборна кампания

-    Проверете дали сте вписани коректно в предварителните избирателни, съветва Централната избирателна комисия. Проверката може да се направи на място в обявения списък от съответната общинска администрация или чрез интернет страницата на ГРАО по адрес или ЕГН.
-    Учениците и студентите - редовно обучение, навършили 18 години, могат да гласуват в населеното място, където учат, ако то е различно от населеното място по постоянния им адрес. В изборния ден - 5 октомври, те трябва да  представят на секционната избирателна комисия:  Документ за самоличност; Редовно заверена за съответната учебна година ученическа книжка или за последния семестър студентска книжка; Декларация по образец - Приложение № 74-НС от изборните книжа, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.
-    Ако сте български гражданин, който желае да гласува извън страната, трябва до 9 септември да заявите желанието си чрез писмено заявление по образец - Приложение № 22-НС от изборните книжа. То се подава до дипломатическото или консулско представителство на България в съответната държава или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК.
-    На 13 септември ЦИК определя местата в държавите и броя на секциите, които ще се образуват извън страната.
-    До 14 септември хората с трайни увреждания, могат да подадат  заявление по образец - приложение №17-НС от изборните книжа до общинската администрация за гласуване с подвижна избирателна кутия.
-    До 20 септември можете да подадете заявление, ако искате да гласуват по настоящ адрес, а не по постоянен (вписан в личната ви карта). Заявлението е по образец - приложение №14- НС от изборните книжа и се подава до кмета на общината, района или кметството по настоящ адрес. Преди това трябва да имате направена актуална адресна регистрация за настоящ адрес.
-    До 29 септември хората с трайни увреждания, които са пропуснали да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, могат да го направят, но само в случаите, когато в населеното място вече има назначена подвижна избирателна комисия.