КТБ трябва да бъде оздравена, но не с бюджетни средства и не с парите на хората

Цацаров: Най-силните критици на прокуратурата за КТБ са получавали пари в брой

КТБ трябва да бъде оздравена, но не с бюджетни средства и не с парите на хората, казва главният прокурор Сотир Цацаров пред БНТ. Цялото интервю с него ще бъде излъчено в неделя. Според сайта "Правен свят", който го цитира в аванс, той е изразил мнение, че най-силните критици на прокуратурата по случая с банката "са получавали пари в брой и това го има в кориците на делото."

Главният прокурор категорично отхвърля тезата, че реформата в съдебната система трябва да започне с изваждането на прокуратурата от нея. По думите му, ако тя мине към изпълнителната власт, би имало опасност прокуратурата да се превърне в "обвинителна администрация", която да се променя при всяка смяна на министър, както се случва сега с областните директори на МВР.

Коментарът на Цацаров е по повод на позицията на директора на Лаборатория за управление на рискове и бивш премиер Иван Костов, който в интервю за в. "Сега" посочва, че главният прокурор трябва да бъде избиран от Народното събрание и да се отчита пред него. Без да споменава името на Костов, Цацаров посочва, че у нас всеки има претенции да разбира от съдебна система.

Коментирайка разследването срещу Христо Бисеров главният прокурор изразява увереност, че ще се съберат достатъчно данни, за да бъде изправен той пред съда. Относно започналото разследване срещу отстранения шеф на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, Цацаров казва, че се работи активно с ОЛАФ и скоро пак ще има новини по него.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"