Митрополит Николай отслужи тържествен молебен по случай Съединението

Мисия Пловдив

06-09-2014, 12:55

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Президентът със слово пред паметника на "Съединението"

Да възблагодарим на всеподателя Бога за тези 129 години под венеца на божията милост проявена към нашето отечество и към благочестивия наш народ да живеем в единство. С тези думи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна към събралите се миряни в катедралния храм на Пловдив „Света Богородица”, по случай Съединението на България, пише Фокус.

По думите на митрополита, днешният ден е ден, в който трябва да си спомним молитвено за всички онези труженици, дейци на Съединението на България, да си спомним за тяхната вяра, защото тя ги е насърчавала в подвига. „Но тях ги крепеше и християнската надежда, че няма труд, няма усилие, честно, почтено и достойно, което да не се възнаграждава с успех”, каза още владиката. „Те бяха уверени в надеждата, че пред България предстои светло и достойно бъдеще и любовта – оная най-велика добродетел, любовта към бога и към човеците. Към човеците тази любов ражда солидарност, търпение, великодушие, смирение и себежертва, защото ние знаем, че никой няма по-голяма любов от тази да положи душата за ближния си”, добави Пловдивският митрополит. Той изтъкна и факта, че в телеграмата, в която заявява, че ще признае привременното правителство княз Александър Батенберг завършва текста с думите „И бог да е с нас!”. Според митрополит Николай, бог е с нас всякога, но днес трябва да се запитаме дали и ние сме с бог. „Защото Господ е казал искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите, похлопайте и ще ви се отвори. Дейците на Съединението са го постигнали благодарение на обединението на нашия народ около идеалите. Не идеалите на външните за България политически интереси, а идеалите на вярата. Онези наши герои са отдали душите си за вярата, за единството, за благоденствието на нашия народ”, каза владиката. По думите му, наш свещен дълг е никога да не забравяме за техните добродетели на вяра и родолюбие.

„Бог да ги прости, а съвременна България бог да благослови с благоденствие, със сдраве, с единство, с независимост и просперитет, въпреки всички, въпреки всичко, както в миналото, така и до днес, и до свършека на света Боже пази България! Честит национален празник – Денят на Съединението. Честит празник на град Пловдив. Бог да ни дари с мир, здраве и спасение”, каза още митрополит Николай. В края на словото си той честити и класирането на Пловдив за културна столица на Европа.