Негодна за пиене вода в пет старозагорски села установиха от РЗИ

Не пийте вода, предупреждават здравните инспектори

Водата от водоснабдителната мрежа в селата Остра могила, Еленино, Християново, Сулица и Горно Ботево не съответства на изискванията за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.
Водата да не се използва за питейно-битови цели от населението, алармираха от РЗИ Стара Загора.
Екипи на „ВиК” ЕООД – Стара Загора извършват необходимите мероприятия за възстановяване качеството на питейната вода, съответстващо на нормативните изисквания.
Здравната инспекция ще уведоми своевременно компетентните органи и населението при възстановяване качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели съобразно нормативните изисквания, доказано чрез лабораторни анализи.
РЗИ – Стара Загора напомня на населението да не ползва вода от собствени водоизточници и местни чешми в населените места, засегнати от проливните дъждове и наводнения поради опасност от замърсяването им.
Здравните инспектори ще вземат проби питейна вода след всяко възстановяване на водоподаването от „ВиК” ЕООД– Стара Загора. От РЗИ призовават населението да не използва водата за питейно-битови цели до оповестяване на резултатите от изследванията, които се извършват на две последователно взети проби питейна вода.
Резултатите от първите взети проби питейна вода в селата Борово, Козаревец, Пшеничево, Ново село, Борилово, Старозагорски минерални бани и Малка Верея, общ. Стара Загора и с. Сърнево, общ. Раднево съответстват на нормативните изисквания.