Бедственото положение в Опан ще се отмени когато няма хора в риск

Това заяви кметът на малката община, където десетки домове бяха разрушени от пороя

Kогато помогнeм и на последното семейство в риск, ще бъде отменено бедственото положение в община Опан. Това съобщи тази сутрин кметът на община Опан Минчо Чавдаров. Очаква се това да стане в късния следобед днес или най-късно утре, каза още кметът.
Няколко десетки къщи и дворове бяха залети при последните проливни дъждове, които по данни на хидроложките служби са надвишили 200 л. на квадратен метър за 12 часа.
Няма скъсани язовирни диги, но малката каскада между старозагорското село Козаревец и Бял извор не е могла да поеме обилните количества води.
Най-пострадали са селата Бял извор, Ястребово, Средец и цяла улица в ниския квартал на Опан.

Властите се справят и с труповете на животни, които трябва своевременно да се изнесат, за да не се разпространят зарази.

Голяма част от издавените при пороите в старозагорско селскостопански животни вече са извозени с коли на екарисажа в Шумен, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.
Най-много са умрелите животни – около 120, в село Стрелец. В село Тракия, община Опан, са издавени около 60 пернати и 30 заека, а в старозагорското село Еленино – две агнета. В село Трънково при наводненията са загинали също около 60 птици. След отдръпване на водата е вероятно да установим още умрели животни, които също своевременно ще бъдат извозени към екарисажа, допуска д-р Миков